Libellentelling

Terug naar overzicht

Wereldwijd neemt het aantal libellen af; ook in Nederland zijn diverse soorten libellen bedreigd. Tijdens de Libellentelling monitoren we daarom de libellen in de Nederlandse tuinen. Tel je mee?

Hoe werkt het?

Door het verdwijnen van natuur, klimaatverandering en watervervuiling staan veel libellensoorten onder druk. Tijdens de Landelijke Libellentelling peilen we hoe het gaat met de verschillende soorten in onze tuinen.

Kijk tijdens het telweekend uit naar libellen in je tuin. Je waarnemingen kun je tot en met de maandagochtend erna doorgeven via deze site.

Telinstructies

  1. Kies een zonnig moment, want dan laten de meeste libellen zich zien.
  2. Ga bij de vijver zitten en noteer gedurende 15 minuten alle libellen die je ziet. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan kan het zijn dat je libellen twee keer telt. Geef dus alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Voorbeeld: je ziet eerst 3 watersnuffels tegelijk. Tien minuten later zijn er weer 2 watersnuffels. Dan geef je door: 3 watersnuffels.
  3. Zie je later op de dag of een van de andere teldagen weer libellen? Dan kan je die doorgeven via een nieuwe telling.

Belangrijk: als je geen libellen ziet is het ook belangrijk om dit door te geven. Deze data zijn net zo belangrijk als tellingen waar wel libellen gezien zijn. Vul dan '0 libellen gezien' in in het telformulier.

Herkenningshulp

Vooral in tuinen met een vijver komen libellen veel voor. Er zijn diverse soorten libellen die je zou kunnen zien, waaronder de gewone pantserjuffer, houtpantserjuffer, lantaarntje, azuurwaterjuffer, blauwe glazenmaker en de bloedrode, bruinrode en steenrode heidelibel. Om je te helpen bij het herkennen heeft de Vlinderstichting deze herkenningstips op een rij gezet. Ook heeft de sichting diverse online cursussen libellen herkennen, voor wie het naadje van de kous wil weten.

Resultaten

Hoeveel libellen zijn er geteld? Met welke soorten gaat het goed, en welke zijn zorgwekkend? Wat zijn de verschillen met vorige jaren? De belangrijkste resultaten publiceren we na de telling op deze pagina.

 

Data

16 juni 2024

15 juni 2024

14 juni 2024

  • Organisatie: De Vlinderstichting
  • Inzet: Eenmalig
  • Locatie: