Vacature vrijwilliger Weidevogelbescherming

Terug naar overzicht

Vacature vrijwilliger Weidevogelbescherming

Binnen enkele weken zijn weidevogels zoals kieviten en grutto’s weer volop aanwezig op het boerenland. De komst van de weidevogels is altijd een spannend moment en een voorbode van het naderende voorjaar. Vanaf medio maart zetten vrijwilligers alles op alles om de nesten en de kuikens van weidevogels zo goed mogelijk te beschermen.
Steeds meer boeren doen ook aan weidevogelbescherming. Vrijwilligers helpen de boeren om de nesten in kaart te brengen en kijken mee hoe de vogels het beste beschermd kunnen worden. Deze werkzaamheden worden gecoördineerd door een vrijwilligersgroep, en die kunnen altijd nieuwe mensen gebruiken.

Wat ga je doen?

Je gaat aan de slag bij een bestaande vrijwilligersgroep om, samen met de boer, de weidevogels te beschermen op zijn of haar weiland. Als het broedseizoen begint, observeer je eerst de weidevogels langs de randen van de percelen. Waar zitten de vogels, wat doen ze, vertonen ze territoriaal gedrag, hebben ze al een partner of al een nest en waar zou dat kunnen liggen? Als de boer op het land werkzaamheden gaat uitvoeren, zoals maaien of weiden, dan worden de nesten ook opgezocht, geregistreerd in de landelijke database Boerenlandvogelmonitor én beschermd. De nesten worden dan gemarkeerd met twee bamboestokken zodat de boer eromheen kan maaien, er wordt een nestbeschermer geplaatst zodat het legsel niet vertrapt wordt door vee, of de eieren worden tijdelijk verplaatst in het geval van maïsland.

Wat vragen wij

Je bent in de periode maart-juni bereid om gemiddeld één keer per week 3-4 uur je in te zetten.
Enige ervaring en interesse voor weidevogels is handig maar niet vereist. Voor beginnende vrijwilligers organiseert Landschap Noord-Holland een basiscursus waarin je meer leert over het gedrag van de vogels, beschermingsmaatregelen en de werkzaamheden van de boer. Ook in het veld krijg je begeleiding van een veldmedewerker en daarna van ervaren vrijwilligers.

Wat bieden wij

 • Lekker struinen door het weiland samen met andere vrijwilligers.
 • Zinvol en leuk werk: natuurbescherming op het boerenland.
 • De mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en cursussen te volgen over weidevogels.
 • Deskundige begeleiding bij het werk.

Interesse?

Zoek je vrijwilligerswerk en zou jij je willen inzetten voor bescherming van akkervogels in Noord-Holland? Reageer dan op deze vacature naar Jerry Lust, boerenlandvogel-coördinator bij Landschap Noord-Holland via j.lust@landschapnoordholland.nl.

 • Organisatie: Landschap Noord-Holland
 • Inzet: Regelmatig
 • Locatie: Schuine Hondsbosschelaan 45-A
  1851 HN
  Heiloo