
Woon je in Bergen, Heiloo of Castricum? En werk je graag samen en wil je aan de slag om je eigen buurt groener te maken? Via het programma ‘Groen in de Buurt’ kan je ondersteuning krijgen bij de realisatie van groene bewonersinitiatieven. Zo ontstaat er meer groen en biodiversiteit, krijgt de omgeving een kwaliteitsimpuls en worden je buurtbewoners positief betrokken. Lijkt dit iets voor jou en jouw buurt? Op 21, 26 september en 3 oktober zijn er inspiratieavonden. Kom je ook?

Met ingang van 2023 is het ‘Stimuleringsfonds Samen voor onze Leefomgeving’ in het leven geroepen om samenwerking tussen vrijwilligersgroepen te stimuleren en hiermee een betere kwaliteit van de groene leefomgeving ook financieel te ondersteunen.
Groene vrijwilligers kunnen een aanvraag indienen voor initiatieven gericht op samenwerking en versterking van de groene leefomgeving.

Als kind was Christophe Reijman al gek van natuur. Hij verslond samen met zijn broer alle boekjes over dieren. Zijn mooiste boek was de Spectrum dierenencyclopedie, die hij cadeau kreeg van zijn ouders. Daar kon hij helemaal in verdwijnen. Nu is Christophe vogelaar. Dikke kans dat je hem in de natuur van Zuid-Kennemerland tegenkomt met verrekijker en camera. Niet alleen om te spotten, maar ook om onderzoek te doen. Maak kennis met deze enthousiaste dierenliefhebber.

30 november, is de Dialoogdag, een jaarlijkse provinciale ontmoetingsdag voor iedereen in Noord-Holland die betrokken is bij groen vrijwilligerswerk. In de ochtend gaan we inhoudelijk met elkaar in gesprek over verschillende actuele thema’s. In de middag zijn we te gast in Nationaal Park Zuid-Kennemerland en nemen we deel aan natuurworkshops en excursies. Volop ruimte voor discussie, delen, leren, netwerken en genieten van de natuur.

Na zijn pensioen was stilzitten er niet bij voor Kees Helderman (70). Hij doet vrijwilligerswerk bij maar liefst vier natuurorganisaties. Het begon met gidswerk bij IVN Natuureducatie, maar gaandeweg kwam er steeds meer bij. Hoe is het zo gekomen en waar haalt Kees zijn plezier uit?

Jan Jaap is een zeer actieve groene vrijwilliger. Namens de wandelgroep 'Gezond Natuurwandelen' neemt hij als begeleider mensen mee de natuur in, maar daarnaast doet hij nog veel meer! Allemaal vanuit zijn liefde voor de natuur, die hem met de paplepel is ingegoten.

Haar reis begon met natuuronderwijs geven op het tropische Aruba en vervolgde zich in Nederland bij PWN met diverse functies tot aan het management toe. En nu Marianne met pensioen is, is ze zelf actief als vrijwilliger! Lees haar inspirerende verhaal!

Wim Bax (71) is vrijwilliger bij IVN De Ronde Venen & Uithoorn en Knotgroep Uithoorn. Hij groeide op in Landsmeer en Oostzaan. Als bioloog en docent heeft hij zijn leerlingen altijd gestimuleerd vanuit verwondering te leren. Als vrijwilliger zet hij zijn onderwijservaring in voor anderen en wil hij ook zelf blijven leren over de natuur.

Wat ik opvallend vind is dat drukke kinderen in een schoolomgeving bij ons heel anders functioneren. Van een stuiterbal die zich ineens een uur verwondert over een fossiel. Dit zijn voor kinderen ook vaak de krenten uit de pap.”

Met mijn bedrijf Boerenverstand waar ik ontwerp, aanleg, onderhoud, advies, en privé-les aanbied over natuurlijk eetbaar tuinieren. En daar gebruik ik het principe permacultuur als leidraad.