Broeihopen aanleggen

Terug naar overzicht

De ringslang legt haar eieren graag op een warme plek, het liefst in een grote broeihoop. En als je wil, kan jij daarbij helpen. In het leefgebied van de ringslang (voornamelijk boven de rivieren) zijn er verschillende werkgroepen actief. Samen met zo’n werkgroep maak je enkele broeihopen en tel je hoeveel eieren er gelegd worden. Je kunt je bij zo’n werkgroep aansluiten, of je eigen werkgroep starten.

Wat doen werkgroepen

Werkgroepen leggen broeihopen aan, geven het aantal eieren door aan RAVON en vullen “uitgewerkte” broeihopen weer aan.

  • Broeihopen aanleggen: In het voorjaar trekken de werkgroepen er op uit om broeihopen aan te leggen. Ze gaan aan de slag om een (mest)hoop van 1,5 meter hoog te maken. Zo’n broeihoop aanleggen is niet moeilijk. Hoe je dat doet, vind je in de handleiding.
  • Aantal eieren doorgeven Na het legseizoen tellen de werkgroepen het aantal uitgekomen eieren. Deze gegevens geven ze door via het werkgroepenportaal van deze website. Zo’n werkgroeppagina kan je hier aanmaken.
  • Broeihopen opruimen In het najaar hebben de broeihopen hun dienst bewezen en zijn ze meestal uitgewerkt. Op dezelfde plek kan de hoop in het voorjaar worden aangevuld met nieuw composteerbaar materiaal.

Door deel te nemen aan een werkgroep, draag je bij aan het beschermen van de ringslang. Je komt in contact met andere natuurliefhebbers die ook geïnteresseerd zijn in de ringslang. Je bent samen buiten aan de slag en kan ondertussen bijleren over deze mooie, boeiende en ongevaarlijke reptielen. Door de gegevens ook in te leveren via de werkgroepenpagina, draag je via citizen science bij aan het onderzoek naar ringslangen in Nederland.

 

  • Organisatie: RAVON
  • Inzet: Regelmatig
  • Locatie: