Vrijwilligers natuurgids Schoorlse Duinen (Schoorl, NH)

Terug naar overzicht

Staatsbosbeheer zoekt 20 vrijwilligers die groepen kinderen en volwassenen de Schoorlse Duinen willen laten zien, voelen, horen, ruiken en zelfs proeven. Vind jij het leuk en belangrijk om kinderen en volwassenen bij de natuur te betrekken? Meld je dan nu aan voor de training tot natuurgids.

Wat ga je doen?

In Schoorl hebben we twee NatuurWijs leerlijn-scholen met totaal 12 klassen. Elke klas gaat jaarlijks drie keer met een NatuurWijzer op pad. Als natuurgids assisteer je de NatuurWijzer, die verantwoordelijk is voor het programma. Jullie nemen de kinderen mee op een struintocht door de Schoorlse Duinen en laten ze kennismaken met de ontwikkeling van de duinen en de strijd tegen het zand. Je stimuleert de kinderen om allerlei opdrachten te doen zo zo de duinen en hun omgeving te beleven.

Naast deze NatuurWijs-scholen, krijgen we ook steeds meer vragen van andere scholen die met kinderen naar het duingebied willen komen. En we bieden activiteiten aan voor (groot)ouders en kinderen, waarbij natuurbeleving centraal staat. Als natuurgids ga je ook deze activiteiten begeleiden.

Wie zoeken we?

Heb je liefde voor natuur en aantoonbare kennis van natuur? Vind je het leuk om onder schooltijd kinderen natuureducatie en natuurbeleving te bieden? En ben je ook regelmatig beschikbaar om op doordeweekse dagen, in het weekeinde of tijdens schoolvakanties activiteiten voor gezinnen met kinderen te begeleiden? Dan kun je de training volgen om Schoorlse Duinengids te worden. Zo ga je goed voorbereid op pad.

Wat bieden we je?

De training Natuurgids Schoorlse Duinen is een praktische training van vier dagen op 23, 24, 30 en 31 maart 2023. Deze training is ontwikkeld door Stichting NatuurWijs, waarmee Staatsbosbeheer nauw samenwerkt. Deze stichting verzorgt natuureducatie en natuurbeleving voor kinderen van groep 1 t/m 8 van basisscholen, brede scholen en bso’s. De nadruk ligt op het beleven en ervaren van de natuur met alle zintuigen en zelfontdekkend leren. Kinderen ervaren de natuur met hart, hoofd en handen en leren zo veel meer dan uit een boek. Basiskennis over de natuur wordt opgedaan met echte, eigen ervaringen.

Tijdens het eerste deel van de training maak je kennis met de basis van NatuurWijs. We besteden aandacht aan in verbinding zijn met de natuur en aan pedagogiek, waaronder de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen. Ook leer je basistechnieken voor het begeleiden van groepen kinderen en is er aandacht voor natuurbeleving. Daarnaast leer je grondbeginselen van EHBO en wat te doen bij ongelukken. In het tweede blok volgt informatie over de Schoorlse Duinen en het aanbod van activiteiten vanuit het buitencentrum. Na het succesvol voltooien van de training word je Schoorlse Duinen Natuurgids met de aantekening tot assistent NatuurWijzer. Je mag dan namens NatuurWijs en Staatsbosbeheer assisteren bij de buitendagen assisteren en zelfstandig andere activiteiten begeleiden.

Staatsbosbeheer betaalt jouw deelname aan de natuurgidstraining. Hiervoor vragen we jouw betrokkenheid voor minimaal twee jaar. Indien je door omstandigheden niet meer actief kunt zijn als natuurgids betaal je (een deel) van de trainingskosten terug. Verder bieden we je een inspirerende werkomgeving in een prachtig natuurgebied, veel leuke collega-vrijwilligers, samenwerken met een team van boswachters en natuurlijk enthousiaste kinderen. Je krijgt vrijwilligerskleding van Staatsbosbeheer en een dagvergoeding van € 4,50 of een kilometervergoeding en je hebt toegang tot de website voor vrijwilligers met allerlei praktische informatie. Er zijn regelmatig kennisbijeenkomsten gericht op natuurkennis vergroten en gastheerschap. Deze trainingen volg je samen met de andere vrijwilligers van Buitencentrum Schoorlse Duinen. En er is een jaarlijks vrijwilligersuitje.

Wat vragen we van je?

Je bent minimaal 20 dagen of dagdelen per jaar beschikbaar.

Je hebt ervaring en/of affiniteit met het begeleiden van groepen (basisschool)kinderen en vindt het leuk om hen de natuur te laten beleven.

Je bent bereidheid om, naast het ondersteunen van de NatuurWijzers, ook andere activiteiten voor kinderen en volwassenen te begeleiden en te ondersteunen bij evenementen; deze zijn meestal in vakanties en weekeinden.

Je vindt het prima om representatieve Staatsbosbeheer vrijwilligerskleding te dragen.

Je overlegt, op kosten van Staatsbosbeheer, een verklaring van goed gedrag (vereist i.v.m. werken met kinderen).

Je kunt de training Natuurgids Schoorlse Duinen volledig volgen.

Je woont in een straal van 20 kilometer rond Schoorl.

Waar is het?

Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer is de poort de hoogste duinen van Nederland. Het centrum is dagelijks geopend van 10-17 uur en jaarlijks ontvangen we ruim 300.000 bezoekers. Die komen voor een bezoek aan het duingebied en voor de vele activiteiten die we organiseren. Er zijn 80 vrijwilligers actief. Ze helpen bij het geven van informatie aan de balie, presenteren in de winkel, activiteiten begeleiden, administratieve ondersteuning en onderhoud en beheer in de omgeving van het buitencentrum. Naast activiteiten zorgen de winkel, horeca, zakelijke markt en het betaald parkeren voor het kostendekkend draaien van het buitencentrum.

Interesse?

Stuur een e-mail met je cv en motivatie naar Patricia van Lieshout, manager Buitencentrum Schoorlse Duinen, via p.lieshout@staatsbosbeheer.nl Vragen kun je ook mailen naar dit adres of bel met het buitencentrum T 06-51828119. Je krijgt een ontvangstbevestiging van je reactie en wordt daarna uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek om de mogelijkheden te bespreken.