Wilgenopslag zagen rond paddenpoel!

Terug naar overzicht

IVN Zuid-Kennemerland organiseert in samenwerking met gemeente IJmuiden zaterdag 17 augustus 2024 een leuke werkdag paddenpoelen schonen/herstellen in de duinen van IJmuiden. Wij gaan rond een grote paddenpoel wilgen opslag wegzagen. Poelen zijn essentieel voor kikkers en padden. Daar leggen ze hun eitjes. Een dag lekker buiten werken in de natuur met een groep enthousiaste mensen!

Tussen het havengebied van IJmuiden en de duinen van Nationaal park Zuid-Kennemerland liggen duinen van de gemeente IJmuiden. Wij zijn in augustus al aan de slag gegaan in de poelen rond het Dauwbraampad. De werkgroep Amfibien van IVN Zuid-Kennemerland is al een paar jaar bezig om deze paddenpoelen op te knappen. Nu gaan wij rond een paddenpoel langs de IJmuiderslag wilgenbosjes wegzagen. Het water en de oevers dreigt dicht te groeien met riet en wilgen. Zo maken we deze poel weer mooi en open!

Poelen zijn voor kikkers, padden en salamanders (amfibieën) van levensbelang. Poelen zijn niet alleen belangrijk als voortplantingswater voor amfibieën. Poelen brengen variatie in een terrein. Meer variatie betekent altijd meer planten- en diersoorten. Poelen kunnen dienen als groeiplaats voor water- en moerasplanten, als leefgebied voor insecten en andere ongewervelden, als drinkplaats voor vogels en zoogdieren.

Deze paddenpoel is gelegen aan de IJmuiderslag aan het eind van de Herenduinweg. De Herenduinweg is de weg naar het Kennemerstrand. Je moet de IJmuiderslag bijna rond rijden. Net voor het einde ben je bij de werkplek. Hier wordt je opgewacht. We gaan lekker aan de slag. Zo zorgen we ervoor dat ook andere planten en dieren de ruimte krijgen die ze verdienen. Om de natuurwaarde van deze duinen verder te vergroten helpen wij mee met dit onderhoudswerk. Natuurliefhebbers die het leuk vinden om lekker te zagen zijn van harte welkom!

Zorg zelf voor werkkleding, laarzen en neem je eigen koffie/thee mee. Wij zorgen voor gereedschap, begeleiding én lekkere vlaai bij de koffie! Verzamelen voor deze leuke werkdag is om 9.30 uur op de IJmuiderslag aan het einde van de herenduinweg in IJmuiden. De werkdag duurt tot 14.00 uur. Informatie bij Marc van Schie, 06-22575748 en aanmelden graag via marcmargriet@hetnet.nl We maken er weer een leuke dag van!

  • Organisatie: IVN Zuid-Kennemerland
  • Inzet: Eenmalig
  • Locatie: IJmuiderslag
    Ijmuiden
  • Contactpersoon: Marc van Schie