Vacature vrijwillig beheerder Belvedère (elke werkdag een uurtje)

Terug naar overzicht

Voor ons gebiedsteam Buitenplaatsen & Forten, dat werkt vanuit het Koetshuis op de Buitenplaats Leyduin in Vogelenzang, zoeken wij iemand die het bijzondere uitzichtpunt voor ons wil beheren. Het gaat om de functie van vrijwillig beheerder Belvedère (elke werkdag een uurtje).

Wat ga je doen?

Op de Buitenplaats Leyduin ligt al sinds eeuwen een unieke uitzichtheuvel. Van daaruit had men vroeger weids uitzicht op de omgeving. Het torentje op de heuvel heet dan ook toepasselijk ‘Belvedère’, wat mooi uitzicht betekent. Het is een rijksmonument en bezoekers kunnen vanuit het torentje genieten van het uitzicht. Wij koesteren dit unieke object, dat enkele jaren geleden gerestaureerd is. Het verdient veel zorg: om het in goede staat te houden moeten de trap en het torentje regelmatig geveegd en opgeruimd worden, en soms is er een ruitje stuk dat vervangen moet worden. De buitenplaats is tussen zonsondergang en zonsopgang niet te bezoeken, maar wij vinden het veiliger als het hek naar de trap en de toegangsdeuren van het torentje ‘s nachts gesloten zijn. Dat betekent: elke ochtend openen en elke avond sluiten, en even kijken of alles nog oké is. In de weekenden neemt een boswachter die taak over, maar dat mag een vrijwilliger ook doen als dat past. Als je verhinderd bent zoek je tijdig een vervanger, of geef je aan dat er een alternatief gezocht moet worden. Eventueel is het beheer van de Belvedère te combineren met het vergelijkbare beheer van het informatiepunt De Kakelye op het bezoekers-parkeerterrein van Buitenplaats Leyduin.

Wie zijn wij?

Wij zijn Landschap Noord-Holland, dé natuurorganisatie van Noord-Holland die zich al meer dan 85 jaar inzet voor bescherming en behoud van natuur, waardevolle landschappen en cultuurhistorisch erfgoed in Noord-Holland. Dat doen we in circa 100 eigen natuurgebieden, door het aankopen en beheren van, met hulp van vrijwilligers, sponsors en ruim 33.000 donateurs. Samen met vrijwilligers, agrariërs en aannemers voert elk gebiedsteam de coördinatie over het zelfstandige beheer van zo’n 30 natuurgebieden. Een aantal van onze natuurgebieden wordt beheerd door een vaste vrijwilligersgroep, waarvan sommigen wekelijks de handen uit de mouwen steken en anderen een aantal keren per jaar.

Wat breng je mee?

  • Liefde voor monumenten, landschap en natuur
  • Zelfstandig kunnen zien en beoordelen welk werk moet worden gedaan
  • Goede conditie in verband met beklimmen van de heuvel en de trappen
  • Tijd en discipline om dagelijks te openen en sluiten
  • Bij voorkeur (eigen vervoer van) klein gereedschap om het werk uit te voeren

Wat bieden wij

Bij Landschap Noord-Holland vind je een omgeving waarin je als vrijwilliger een betekenisvolle rol kunt vervullen die bijdraagt aan een mooier en gezonder Noord-Holland. Een informele en dynamische omgeving met korte lijnen en een grote mate van zelfstandigheid. Wij bieden een reis- en onkostenvergoeding en een dagdeelvergoeding. Klein gereedschap kan eventueel door ons worden verstrekt.