Vrijwilligers voor paddenwerkgroepen Noord- en Zuid Kennemerland

Terug naar overzicht

De grote trek van de kleine 5. Ondanks voorzieningen als geleidingen, tunnels en emmers zijn vanaf begin februari t/m medio april ruim 300 vrijwilligers van 16 paddenwerkgroepen actief. Het gaat jaarlijks om ongeveer 18.200 amfibieën van 5 soorten, die handmatig veilig worden overgezet. De inzet kan per werkgroep verschillen variërend van het rapen van amfibieën kort na zonsondergang en/of het ’s ochtends legen van emmers. Voorzieningen variëren per werkgroep en kunnen incidenteel afwijkend zijn.

Activiteit: het heeft voorkeur als vrijwilligers gedurende de periode van de trek een vast moment in de week beschikbaar zijn. Vaker mag natuurlijk ook. Meestal duurt het rapen gemiddeld zo’n 1½ - 2 uur op een avond. Bij veel wind en/of koude kan de trek uitblijven of stoppen. Op gemiddeld 7 avonden met de meeste trek worden al ongeveer 11.650 amfibieën (bijna 65%) van het totaalaantal overgezet. Optimale inzet op deze piekavonden kan dus heel effectief zijn. Emmers worden meestal ’s ochtends tussen 07.30 – 09.00 uur geleegd. In overleg met de coördinator bepaal je zelf jouw inzet. Nieuwe vrijwilligers zijn zeer welkom bij de volgende padden- of amfibieënwerkgroepen:

Plaats (indicatie) Omgeving Contact per email
Camperduin Heereweg ya.koning@quicknet.nl
Schoorl Duinweg coosterhuis@hetnet.nl
Heiloo Zandersloot, Belieslaan em.meurs@gmail.com
Bergen Meerwijk, Saenegeest en Bloemenbuurt mvriel@hotmail.com
Bergen Herenweg Bergen-Egmond hj.groenewegen@kpnmail.nl
Velsen Duin en Kruidbergerweg, Kennemergaarde, Velserenderlaan en Bergweg arv.ivnzk@gmail.com
Bloemendaal Brederodelaan, Donkere laan, Bergweg helgavanderwoude@upcmail.nl
Overveen Brouwerskolkweg, Bloemendaalseweg anitawestervoorde@yahoo.nl
Aerdenhout Noordelijk van Kraantje Lek en nabij Alverna veerleterhaar@hotmail.com
Aerdenhout Koningshof / Elswout nielsvesterik@gmail.com
Aerdenhout Bovenweg / Zijweg anitawestervoorde@yahoo.nl

 


Contactinformatie

Voor vragen en/of algemene informatie m.b.t. amfibieën-bescherming in Kennemerland:

Jan van Mourik

Email: jan_van_mourik@ziggo.nl

Mobiel: 06 2249 8677

 

 

Amfibieën zoals padden, kikkers en salamanders zijn zeer nuttige dieren. Ze verorberen massa’s insecten en zijn o.a. daardoor een onmisbare schakel in de natuur. Aanwezigheid van deze dieren is daarnaast een belangrijke indicatie voor de kwaliteit van het milieu.

Na overwintering trekken amfibieën in het vroege voorjaar naar de wateren waar de eitjes (o.a. kikkerdril en paddensnoeren) worden afgezet. In Kennemerland vindt deze trek vaak plaats vanuit de duinterreinen naar de polder. Dit is een trek vol gevaren zoals het oversteken van drukke wegen en straatkolken.

Vrijwilligers zorgen ervoor dat duizenden amfibieën veilig worden overgezet

Deze “paddentrek” vindt na het invallen van de schemering plaats vanaf begin februari t/m half april. Bij zwoel weer (10ºC en regenachtig) kan de trek massale vormen aannemen.

  • Organisatie: Landschap Noord-Holland
  • Inzet: Incidenteel
  • Locatie: Verschillende paddenwerkgroepen Noord- en Zuid K
  • Contactpersoon: Jan van Mourik
    06 2249 86 77