Nationale Vleermuistelling

Terug naar overzicht

Vleermuizen leven het liefst in buurten met veel groen, water en een donkere nacht. De aanwezigheid van vleermuizen is dus een goede graadmeter voor hoe duurzaam en natuurrijk een buurt is. Daarom onderzoeken we in mei de verspreiding van vleermuizen tijdens de Nationale Vleermuistelling.

Hoe werkt het?

Ga tijdens de tellingsdagen buiten zitten vanaf zonsondergang totdat het donker is. Zoek daarvoor een plek met vrij zicht op een stuk hemel zodat je de vleermuizen kunt zien vliegen. Liefst ook met zicht op een boom of wat struiken, want daar vliegen vleermuizen graag dichtbij. Noteer hoeveel vleermuizen je tegelijk hebt gezien en van welke soort. Geef de aantallen door via deze website.

Herkenningshulp

Er leven bijna twintig vleermuissoorten in Nederland. Zo’n vijf daarvan zou je vanuit je tuin kunnen waarnemen: de gewone dwergvleermuis, de laatvlieger, de gewone grootoorvleermuis, de watervleermuis en de rosse vleermuis. Heb je hulp nodig bij de herkenning? Check dan de handige Vleermuizenzoekkaart van de Zoogdiervereniging, initiatiefnemer van deze telling.

Resultaten

Hoeveel vleermuizen zijn er geteld? Welke soorten vleermuizen zagen we het vaakst? Wat zijn de verschillen met vorige jaren? Welke trends zien we? De belangrijkste resultaten publiceren we na de telling op deze pagina. Heb je meegeteld? Dan ontvang je via e-mail een seintje als de resultaten klaar staan.

Data

26 mei 2024

24 mei 2024

25 mei 2024

  • Organisatie: Zoogdiervereniging
  • Inzet: Eenmalig
  • Locatie: