19 maa

Vogels Herkennen 2022 (13 lessen)

Terug naar overzicht

Ook in 2022 geeft Hans Stapersma weer de cursus Vogels Herkennen. De cursus was de laatste jaren steeds heel snel volgeboekt - wees er dus snel bij voor de 2022 cursus!

De cursus bestaat uit 3 theoriesessies van ca 2 uur elk en 10 wekelijkse excursies (ca 3 uur elk) op vaste dagen per groep. De startdatum is zaterdag 19 maart 2022 voor de eerste theoriesessies. We proberen met de data zo goed mogelijk rekening te houden met de feestdagen in de periode april-mei-juni terwijl er mogelijk ook een onderbreking zit van ruim een week ergens eind april/begin mei.

Door op tijd in het seizoen te starten en door wekelijks in het veld te zijn, beginnen we in maart met onze standvogels (Vink, Winterkoning, etc.) en hebben we die een klein beetje onder de knie wanneer ook onze zomervogels arriveren (Nachtegaal, Grasmus, etc.). Doel is uiteindelijk al die lastige "kleine bruine vogeltjes" beter waar te leren nemen in de totale context (biotoop, tijd van het jaar, geluid, etc.) waardoor de determinatie uiteindelijk ook echt gaat lukken. We besteden ook aandacht aan hulpmiddelen (gidsen, verrekijkers, internet, etc.) en aan vogel geluiden.

De excursies starten redelijk vroeg in de ochtend van een (vaste) dag die u zelf mag kiezen, maandag, dinsdag, donderdag of zaterdag/zondag; de precieze aanvangstijd van een excursie varieert afhankelijk van de bestemming, de tijd in het seizoen en winter/zomertijd. Het maximale aantal groepen is dus 4 en de maximale groepsgrootte is 11 per ochtend. Het is daardoor vaak mogelijk incidenteel en in overleg te schuiven naar een andere dag in de(zelfde) week indien u een keer verhinderd bent.

Bij opgeven graag eerste en tweede voorkeur voor de excursie-ochtenden vermelden. De minimale groepsgrootte is 5; bij een lager aantal aanmeldingen voor een bepaalde ochtend proberen we toch in overleg iedereen te plaatsen op de ochtend van tweede voorkeur. De theoriesessies zijn in Castricum en de excursies in de (zeer) ruime omgeving van Castricum (oa Uitgeest, Heemskerk, Egmond, Schoorl, etc.).

Om het geleerde zo goed mogelijk vast te houden en verder uit te breiden wordt aansluitend een aparte vervolg cursus Vogels Herkennen aangeboden voor de periode juni 2022-maart 2023 (1 excursie per maand).

 • Organisatie: First Squares - Flying Colours
 • Docent(en): Hans Stapersma
 • Duur: 3 theorie sessies (2 uur elk) en 10 excursies (~3uur elk)
 • Prijs:
  • € 140,00
 • Contact:

  Nadere informatie - bel met cursusleider Hans Stapersma: 06-22684313.

  Opgeven - uiterlijk 15 februari 2022 telefonisch bij Hans Stapersma: 06-22684313 o.v.v. uw eerste en tweede voorkeur voor een ochtend en uw email adres. Betaling van het cursus geld uiterlijk 28 februari 2022 op rekeningnr NL73INGB0007535703 tnv First Squares BV o.v.v. cursus Vogels Herkennen 2022.

 • Overige info: De cursus wordt gegeven in Castricum (theorie) en de bijbehorende excursies in de zeer ruime omgeving van Castricum - denk aan Heemskerk, Uitgeest, Egmond en Schoorl. U moet zelf voor een geldige toegangskaart zorgen voor het gebied van de excursies, indien van toepassing. De startdatum van de eerste theoriesessies is zaterdag 19 maart 2022. De precieze tijden van de theorie sessies (max. 30 deelnemers elk) hangen af van het uiteindelijke aantal deelnemers/groepen.