01 maa

Online basiscursus beschermen boerenlandvogels

Terug naar overzicht

Tijdens deze basiscursus maak je kennis met de meest voorkomende weidevogels en word je opgeleid tot echte weidevogelbeschermer. Je leert de kievit, grutto, scholekster en tureluur kennen en we leren je meer over het gedrag van deze soorten.

De cursus (vijf online avonden) is interactief met veel geluidsfragmenten, filmmateriaal en leuke, aansprekende voorbeelden uit de praktijk.

Aan het eind van de cursus weet je waarom kieviten kuiltjes graven, waarom scholeksters zich graag ophouden in een soos en waarom grutto’s graag op een hek zitten. Om deze fraaie soorten in ons landschap te behouden, dienen ze goed beschermd te worden.

Voor wie?

De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist.

Na de cursus verwachten we van je dat je als vrijwilliger wekelijks een dagdeel in een weidevogelgroep in je eigen omgeving bijdraagt aan de noodzakelijke bescherming. Dit is in de periode half maart tot half juni. Ook al actieve vrijwilligers kunnen de cursus volgen om hun kennis op te halen of bij te spijkeren met de nieuwste inzichten in beschermingsmethoden.

Online theorie:

  • Datum 1ste theorie-avond dinsdag 1 maart
  • Datum 2de theorie-avond dinsdag 8 maart
  • Datum 3e theorie-avond dinsdag 15 maart

Online terugkomavond:

  • Datum 1e terugkomavond dinsdag 19 april
  • Datum 2e terugkomavond dinsdag 17 mei

Vervolgcursussen

Onze opleiding bestaat uit drie stappen. Na deze basiscursus kan je eerst een vervolgcursus (monitoring weidevogels) volgen. Volleerd weidevogelbeschermer en teller ben je als je ook de cursus broedsucces meten van de grutto en andere weidevogels doet. Dus eerst basiscursus, het tweede jaar monitoring weidevogels en tot slot het meten van broedsucces, met de nadruk op dat van de grutto.

De cursus is gratis maar aanmelden is verplicht vanwege het toesturen van de link naar de Zoommeeting. Opgeven kan via deze link.

Data

1 maart 2022

Begint om 19:30 uur, duurt 1 uur en 30 min.
Online

8 maart 2022

Begint om 19:30 uur, duurt 1 uur en 30 min.
Online

15 maart 2022

Begint om 19:30 uur, duurt 1 uur en 30 min.
Online

19 april 2022

Begint om 19:30 uur, duurt 1 uur en 30 min.
Online

17 mei 2022

Begint om 19:30 uur, duurt 1 uur en 30 min.
Online