01 jun

Ecologische stadsparken Eindhoven

Terug naar overzicht

Tijdens deze cursusdag gaat u in de ochtend naar een ecologisch stadspark bij het voormalige kerkdorp Acht, nu een woonwijk van Eindhoven. Ecopark Acht is eind jaren ‘90 op ecologische wijze aangelegd. We ontdekken successen en leerpunten van 20 jaar ontwikkeling van dit relatief kleine park. In de middag gaan we naar Park Meerland in de wijk Meerhoven, waar de schaal heel anders is. Ook dit centrale park in een Vinexwijk biedt veel natuur- en landschapswaarden en veel inspiratie.

Na deze cursus heeft u:

 • Uitgebreide toelichting op een mooi voorbeeld van een succesvol ecologisch stadspark van 20 jaar oud, dat relatief klein is.
 • Kennis van een groot en veel nieuwer stadspark in Engelse landschapsstijl met een zeer natuurlijke inslag.
 • Een goed beeld van de waarde van een natuurrijk park voor mensen, planten en dieren, waar onder insecten.
 • Inzicht in de succesfactoren bij inrichting, beheer en communicatie.

Inspiratie uit een mooi en natuurrijk stadspark

Bij de oude dorpskern Acht, nu een stadsdeel van Eindhoven, is in 1998 op basis van een ontwerp van de Vlinderstichting een ecologisch stadspark aangelegd. Dit park wordt inmiddels ruim 20 jaar zorgvuldig beheerd en daarbij gemonitord op de ontwikkeling van natuurwaarden. Die natuur ontwikkelt zich over het geheel gezien goed op het gebied van planten, vogels, amfibieën en insecten. Vergelijk het maar eens met een gemiddeld park met gazon en bomen! Maar er zijn ook leerpunten, zowel op het vlak van natuurwaarden, maar ook wat betreft de beheerpraktijk en de bewoners. Deze veldcursus neemt u mee naar een zeer leerzaam voorbeeld van een klein maar waardevol ecologisch stadspark.

Het proces en eindresultaat van Park Meerland

In de Vinexwijk Meerhoven zou een grote centrale waterplas komen, maar ganzenproblematiek en vliegveiligheid zorgden voor aanpassing van de plannen. Het uiteindelijke resultaat is een 60 ha groot park in Engelse landschapsstijl. Het won de Dirk Roosenburg architectuur- én publieksprijs. Bewoners zijn betrokken bij het parkbeheer. Dit wordt gecombineerd met hoge natuurwaarden waarmee een echte een win-win situatie is gecreëerd. Maar ook hier zijn natuurlijk leerpunten te noemen rondom aanleg en beheer. Laat u inspireren!

De praktijk

Het is een echte buitencursus met een flinke wandeling door beide parken. Parken met veel bloeiende planten en insecten die de praktijk van ecologisch groen en een natuurrijk park laten zien. Er wordt ingegaan op successen en problemen bij het uitvoeren en beheren van het oorspronkelijke ontwerp. Ook speelt hier net als op veel andere plekken de problematiek van beheerkosten, dichtgroeiende poelen, maar ook invasieve exoten. Deze cursus neemt u mee naar twee aansprekende en leerzame praktijkvoorbeelden.

 

Aanmelden

Informatie via Karin Albers:
karin.albers@naturio.nl
06-11292387
www.naturio.nl

 • Organisatie: Naturio
 • Docent(en): Karin Albers
 • Duur: 1 dag
 • Prijs:
  • vakmensen: € 350,00
  • met korting: € 297,50
 • Aantal plaatsen
  beschikbaar:
  15
 • Contact:

  Informatie via Karin Albers:
  karin.albers@naturio.nl
  06-11292387
  www.naturio.nl

 • Overige info: Doelgroep; Landschapsarchitecten, Projectleiders, Beleidsmedewerkers en bestuurders, Groenbeheerders en hoveniers, Rentmeesters, Ecologen bij overheden of adviesbureaus, Docenten, Overige groene vakmensen.