Vrijwilligers in het Vondelpark

Met een kopje koffie en een heerlijk zonnetje begint de werkochtend in het Vondelpark in Amsterdam. Vandaag wordt er gewerkt in de Slurf: de entree van het park aan de Stadhouderskade. Op andere dagen werken er vrijwilligers op de Koeienweide, een uniek stukje natuur verderop in het park, waar geen bezoekers mogen komen. Simone Sikking van Natuur & Milieuteam Zuid en Nicole de Rop van Gemeente Amsterdam begeleiden het werk en leggen uit wat we vandaag in de Slurf gaan doen. Op verschillende plekken wordt onkruid verwijderd en nieuwe planten en bloembollen geplant. Een mooie klus, waar we het komende voorjaar - als alles gaat bloeien- volop van kunnen genieten.

Werken aan een mooi en natuurlijk park

‘Twee jaar geleden zijn we begonnen in de Slurf,’ vertelt Simone. ‘De perken stonden toen vol met brandnetels. Door de inzet van onze vrijwilligers groeien er inmiddels veel verschillende soorten planten met prachtige gekleurde bloemen. Zo maken we de Slurf aantrekkelijk voor bezoekers én voor insecten’ De groep in de Slurf is één van de vrijwilligersgroepen die Simone coördineert. Daarnaast is er een vrijwilligersgroep die de Koeienweide al bijna tien jaar op ecologische wijze beheert. ‘Dit is een uniek deel van het Vondelpark, waar geen bezoekers mogen komen. Door het jarenlange hooien met vrijwilligers voelen steeds meer zeldzame soorten zich thuis op de Koeienweide.’ Naast hooien worden in de winter de wilgen geknot en onderhouden de vrijwilligers het educatieve pad, waar schoolklassen rondleidingen krijgen van natuurgidsen.

Eén van de Vondelpark-vrijwilligers is Kees, die al sinds de oprichting van de groep meewerkt in de Slurf. ‘Vroeger kwam ik hier veel om te hardlopen in het park. Nu ik met pensioen ben vind ik het heel gezellig om samen met andere vrijwilligers buiten aan de slag te gaan in het groen. Ik ben trots op hoe mooi de slurf er tegenwoordig bij ligt en het voelt nu nog meer als míjn park.’

Enthousiast geworden? Kom een keer mee werken!

Iedereen is welkom om een keer te komen werken in het park. In de Slurf werken ze van februari tot en met november om de week op donderdag. Op de koeienweide wordt er ongeveer 15 x per jaar gewerkt op wisselende data die te vinden zijn op de website (LINK). Groene vingers zijn niet nodig en voor handschoenen en het benodigde gereedschap wordt gezorgd.

Meer informatie vind je hier.