Rosa van Giessen

Terug naar overzicht

Sinds ik in 2013 een jaaropleiding Permacultuur bij Fransjan de Waard afrondde ben ik actief bezig mijn groene stempel op Amsterdam te drukken. Ik breng graag meer eetbaar groen in het leven van zoveel mogelijk mensen, het paradijs is immers niet voor niets een grote eetbare tuin! Naast het ontwerpen, aanleggen en advies geven van en over eetbaar tuinieren in de stad, geef ik hier met mijn bedrijf Boerenverstand ook cursussen over. Daarnaast geef ik af en toe losse workshops over bijvoorbeeld wildplukken, composteren of alternatieve plaagbestrijding. In 2015 gaf ik samen met Annet van Hoorn, een oude rot in de stadslandbouw, de twintigdelige cursusreeks ‘Natuurlijk moestuineren’ in wat nu ‘Hof van Acta’ heet en inmiddels op weg is een heus voedselbos te worden. In 2016 gaven wij de cursus in verkorte versie bij het inspirerende ‘I can change the world with my two hands’, een project van kunstenares Natascha Hagenbeek.

Voordat ik mijn jaaropleiding Permacultuur afrondde heb ik stage gelopen bij de organisatie Groene Ruimte Maken en heb daar toen actief een rol gespeeld bij een aantal buurtmoestuinen. Het afgelopen jaar heb ik mijn praktische kennis verder uitgebreid door stage te lopen bij permacultuurexpert Helder Valente in Tenerife, het voedselbos van Plants for a Future in Engeland, Balkan Ecology Project in Bulgarije en heb ik als tuinvrijwilliger meegedraaid bij het prestigieuze Schumacher College in Engeland. Tot slot heb ik in Canada bijna twee maanden samengeleefd in de wilde canadese natuur met de bushcraftexpert en schrijfster van het boek ‘Becoming Wild’, Nikki van Schyndel, mijn grote heldin.

Over permacultuur

In mijn lessen is Permacultuur min of meer de bril waar ik alles door bekijk. Het heet ‘permanent’ omdat het doel is om een ecosysteem te ontwerpen met verschillende planten en dieren die samen een blijvend harmonieus evenwicht in stand houden. Zo probeer je goede combinaties van verschillende soorten planten te maken, maakt efficiënt gebruik van de ruimte en tijd, en probeert nuttig leven aan te trekken. Kunstmest en pesticiden zijn dus uit den boze. Uiteindelijk werk je op die manier dus niet tegen maar met de natuur samen. Het is dan ook de meest natuurlijke manier om voedsel te verbouwen. Stadslandbouw met Permacultuur verenigen vergt wat improvisatie en aanpassingsvermogen, maar met enige creativiteit kan je zelfs een klein ecosysteempje op je balkon maken. Dit levert gezonder én lekkerder voedsel, gezondere mensen, dieren en een gezondere aarde op!

Meer informatie

www.boerenverstand.info

Rosa van Giessen
 • Organisatie: Boerenverstand
 • E-mail: rosavangiessen@gmail.com
 • Telefoon: 06 4631 76 48
 • Thema's: Biodiversiteit
  Creatief
  Ecologie
  Eten uit de natuur
  Natuurbeleving
  Planten
  Recreatie
  Stadsnatuur
 • Expertises: Permacultuur
  natuurlijk moestuinieren
  alternatieve plaagbestrijding
  wildplukken
  natuurlijk tuinbeheer
  alternatieve eetbare planten