16 okt

Poelenbeheer voor Libellen en AmfibieŽn

Terug naar overzicht

In het overwegend droge Gooi zijn poelen en vennen voor amfibieën, libellen en waterplanten van levensbelang. De kleine stilstaande wateren zijn leefgebied voor veel plant- en diersoorten. Op stengels en bladeren van ondergedoken en drijvende planten kunnen salamanders en libellen paren en hun eieren afzetten. Oevers bieden zonnige plekken om op te warmen, ruige vegetaiee om te schuilen of te nestelen, modder voor bouwmateriaal. Vleermuizen en zwaluwen gebruiken poelen als jachtgebied. Deskundig onderhoud van poelen is van cruciaal belang om kwetsbare soorten te behouden. Deze workshop is bedoeld voor vrijwilligers, werkzaam in het landschapsbeheer, terreinmedewerkers en andere betrokkenen in het natuurbeheer.

Libellen en Amfibieën

Poelen zijn een essentieel onderdeel van het leefgebied van libellen en amfibieën. Beide faunagroepen hebben poelen/open water nodig om zich voort te planten. De eieren van beide groepen worden in het water afgezet. Daar komen ze ook tot ontwikkeling. Jonge kikkers, padden en salamanders verlaten in de loop van de zomer de poel. Libelle/jufferlarven blijven één of enkele jaren in de poel.

Beheer

Poelen, die in een bosrijke omgeving liggen hebben onderhoud nodig, omdat deze anders verlanden. Hierbij zorgt jaarlijks afstervende water- en oevervegetatie en invallend blad van bomen voor een groeiende humuslaag op de bodem. Langzaam maar zeker vult een poel zich op en verandert de vegetatie van waterplanten naar meer landgebonden plantensoorten, totdat de poel geheel overgroeid is door struiken en bomen. En dus ongeschikt is als voortplaningsgebied voor libellen en amfibieën. Goed en regelmaig onderhoud van poelen is dus belangrijk om deze soorten te behouden.

De sprekers zijn Edo Goverse van RAVON en Gerdien Bos van de Vlinderstichting. In hun presentatie zullen de soorten, hun leefwijze, het biotoop de revue passeren. Het ochtendprogramma is voor de sprekers. Het middagprogramma bestaat uit het bezoeken van enkele poelen. Edo Goverse en Jan Loggen leiden de excursie.

Wilt u deelnemen aan de theoriedag en/of één van de praktijkdagen? Meld u dan aan via het aanmeldingsformulier op de website van Nardinclant Landschapsbeheer.

Voor deze workshop houden wij rekening met de coronamaatregelen: veiligheid staat voorop.
In verband met de Corona-regels is het nodig je aan te melden. Op deze pagina vind je het aanmeldformulier.

Data

16 oktober 2021

Begint om 9:00 uur, duurt 6 uur
Oosterengweg 4/43, 1221 JV, Hilversum

6 november 2021

Begint om 9:30 uur
Oosterengweg 4/43, 1221 JV, Hilversum
 • Organisatie: Nardinclant Landschapsbeheer
 • Duur: 1 theoriedag en 1 praktijkdag
 • Prijs:
  • gratis
 • Contact:

  Tanja van Oven 06-28151125 of Jan Loggen 06-53714842
  of stuur een mailtje naar nardinclant@nardinclant.nl

 • Overige info: Corona instructies Neem een eigen beker/soepkom, brood mee en Ė als je die hebt Ė eigen werkhandschoenen. In verband met de Corona-regels is het nodig je aan te melden.