Huidige projecten
Zelf aan het overwegen om een traineeship te volgen, of om als organisatie een traineeship aan te bieden? Op zoek naar meer informatie over de inhoud van de verschillende traineeships? Bekijk hier met welke projecten de trainees momenteel bezig zijn.
Voor (toekomstige) trainees:
Wil je geen updates missen? Schrijf je dan in bij 'Houd mij op de hoogte'
Voor organisaties:
Zelf een project aanbieden? Schrijf je dan in bij 'Voor organisaties' en mis niets!
Backpacken in Nederland? Dat kan bij Nivon!
Stel je boekt een nachtje in een duurzaam, doe-het-zelf hotel midden in de natuur. Wat wil jij daar dan zien? Wat is voor jou belangrijk in de omgeving rondom de accommodatie? Samen met andere trainees en een groep experts, ga jij de buitenomgeving van een natuurvriendenhuis op de schop nemen en een écht natuurparadijs maken!
Nivon heeft dertien natuurvriendenhuizen in Nederland waar je groen en sociaal kan overnachten. Alle huizen staan midden in de natuur, zijn zo duurzaam mogelijk ingericht en worden beheerd door vrijwilligers. De natuurhostels bieden gasten een eigen kamer en gedeelde algemene ruimtes. Daarnaast is het een betaalbare plek om te ontspannen en naar buiten te gaan.
Tijdens dit project ga jij een analyse maken van de hele buitenruimte, van entree tot bos. Je verplaatst je in onze gasten en bedenkt als team een plan om de buitenbeleving op een duurzame manier zo aantrekkelijk mogelijk maken. Je krijgt daarbij begeleiding en trainingen van experts. Zo leer je werken met duurzame materialen en analyseer je wat een fysieke ruimte met gasten kan doen. Daarnaast zul je kennismaken en samenwerken met onze Nivonvrijwilligers, die veel kennis hebben van het terrein.
Je gaat als team aan de slag bij het natuurvriendenhuis ABK-huis en het aangrenzende natuurkampeerterrein Het Hallse Hull. Na een analyse gaan jullie écht aan het werk met de uitvoering. Misschien bouwen jullie een buitenbar? Of een mini-klimbos? Leggen jullie een smulpad, pluktuin of een blotevoetenpad aan? Of maken jullie het verhaal van Nivon al voelbaar bij aankomst? En wat maakt een buitenruimte zo aantrekkelijk mogelijk voor… jezelf? Daar hebben we jouw creativiteit en daadkracht voor nodig.
Heb je affiniteit met de natuur en duurzaam overnachten? Wil je graag aan de slag met dit unieke natuurhostel vlakbij de Veluwe? Ben je graag creatief bezig? Vind je het leuk om je handen uit de mouwen te steken? En wil jij je graag inzetten om duurzame en betaalbare accommodaties in eigen land nóg aantrekkelijker te maken? Dan is dit project écht iets voor jou! Ga de uitdaging aan om de tofste buitenlocatie van Nederland neer te zetten.
In het kort: jouw inzet
- Je bezoekt gezamenlijk een aantal Nivon natuurvriendenhuizen om zo een goed beeld te krijgen van de huizen en de organisatie.
- Je krijgt trainingen en begeleiding op het gebied van groenbeheer, fysieke branding, duurzame materialen, recyclen, natuurinclusief bouwen en klantbeleving.
- Op basis hiervan maken jullie een plan om de buitenomgeving van de natuurvriendenhuizen te verbeteren.
- Dit plan voeren jullie uit samen met de experts en vrijwilligers op de projectlocatie: ABK-huis/Hallse Hull.
- Droom, visualiseer en creëer en zet als team de tofste groene buitenlocatie van Nederland neer.
In het kort: jouw impact
- Je werkt mee aan het doel van Nivon om een groene en sociale vakantieplek in Nederland aan te bieden om hiermee duurzaam reizen en vakantie in eigen land te stimuleren.
- Jouw input is waardevol binnen een organisatie met uitsluitend hardwerkende vrijwilligers. De vernieuwing en creativiteit van jullie kan een mooi voorbeeld zijn voor andere natuurvriendenhuizen.
- Je hebt aan het einde van het project daadwerkelijk jullie ideeën uitgevoerd waardoor gasten nog beter kunnen genieten van hun vakantie in eigen land.
Help mee aan het promoten van deze ultieme duurzame vorm van voedselproductie en organiseer met ons het allereerste Rotterdamse voedselbosfestival!
Voedselbossen zijn dé ultieme vorm van duurzame voedselproductie, waarin volledig wordt meegewerkt met natuurlijke ecosysteemen. Door biodiversiteit te omarmen geloven wij dat voedselbossen kunnen uitgroeien tot een duurzame vervanger van de landbouw. Daarnaast bieden voedselbossen ecosysteemdiensten zoals schonere lucht, een schuilplaats voor dieren en insecten, opslag van CO2 en meer klimaatadaptatie in de stad door schaduw en het opvangen en vasthouden van water.
Naast aanleg en onderhoud van voedselbossen willen wij zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met de voedselbossen én het (eco)systeemdenken wat hierachter schuil gaat. Dit gaat verder dan ecologische principes, maar kijkt bijvoorbeeld ook naar sociale interacties, persoonlijke ontwikkeling en hoe bedrijven zich organischer kunnen organiseren. Ons uiteindelijke doel is om de maatschappij in te richten volgens de principes van de voedselbossen.
Door de relatief nieuwe opkomst van Voedselbossen bestaat onze huidige doelgroep veelal uit mensen met een ecologische/groene achtergrond en een gemiddeld hogere leeftijd. Een voedselbosfestival biedt een perfecte mogelijkheid voor het verbreden van onze diversiteit en voor het laagdrempelige delen van ons gedachtegoed; ook juist aan mensen zonder groene achtergrond. Daarnaast is een voedselbosfestival nog vrijwel nooit eerder (grootschalig) georganiseerd, waardoor je onderdeel kan worden van een primeur!
Tijdens het festival stellen we onze diverse voedselboslocaties in Rotterdam open. De invulling van het festival zal gezamenlijk met de trainees en diverse voedselbosexperts worden bedacht. Denk bijvoorbeeld aan proeverijen van lokale oogst, activiteiten, interactieve workshops en wat er nog maar te bedenken valt om mensen voedselbossen en de ideeën hierachter te laten beleven.
Voorafgaand aan het nadenken over het festival zal je als trainee een cursus krijgen over de werking van voedselbossen, en delen wij hoe wij deze principes ook terugzien in de bredere facetten van de samenleving.
Los van het biermerk gaan Corona en festivals helaas niet goed samen. Er zijn buiten veel voorzorgsmaatregelen mogelijk (denk aan tijdsloten en looproutes), maar evenementen kunnen ook weer geheel worden verboden. Een online variant is bijvoorbeeld een online voedselbosconferentie met verschillende sprekers en interactieve workshops inclusief uitgelichte carrièremogelijkheden binnen de voedselbosbeweging. Samen met de trainees zal tegen die tijd worden besproken waar de voorkeur ligt.
In het kort: jouw inzet
- Jij gaat aan de slag met het organiseren van het voedselbosfestival, van bedenken van de workshops tot de uitstraling en van de marketing tot aan het contact met diverse voedselbosexperts. Afhankelijk van wat jij leuk vindt en waar je goed in bent kan je daarnaast eigen ideeën aandragen of juist aansluiten bij een onderdeel waar je graag meer over wilt leren.
In het kort: jouw impact
- Dankzij jou is het mogelijk om het eerste officiële Rotterdamse Voedselbosfestival te organiseren! Ook buiten Rotterdam zijn voorbeelden van andere (grootschalige) voedselbosfestivals zeer beperkt, waardoor je met dit traineeship bij kan dragen aan de start van een compleet nieuw fenomeen!
- Met dit festival help je de populariteit van voedselbossen enorm te vergroten en komen steeds meer mensen op een laagdrempelige manier in aanraking met deze duurzame vorm van landbouw. Dit festival kan vervolgens jaarlijks terugkeren én worden gedeeld met voedselbossen overal in Nederland en op termijn ook daar nog buiten!
Wist jij dat er in Nederland een vlinder voorkomt die nergens anders ter wereld leeft? En dat er in onze natuurgebieden ook vleesetende planten leven? De natuur in Nederland is mooier en diverser dan de meeste mensen denken. En valt superveel te ontdekken. Wij dagen jou uit om een YouTube-kanaal op te zetten dat deze diversiteit in beeld brengt. Met filmpjes over allerlei toffe planten en dieren, van eekhoorns tot pimpernelblauwtjes. Hoe herken je ze? Hoe leven ze? Wat weten we van ze?
Jij mag op pad met onze experts om dit zo goed mogelijk in beeld te brengen. En speciaal voor de jongeren die al vrijwilligerswerk doen bij SoortenNL gaan we een maandelijks terugkerende activiteit organiseren.
Je krijgt hierbij allerlei workshops aangeboden zoals natuurfilmen en video-editing, maar natuurlijk ga je ook zelf naar buiten om dieren en planten te filmen! Ga jij de uitdaging aan?
In het kort jouw inzet:
- Je bedenkt welke soorten jij graag in beeld zou willen brengen en hoe
- Je gaat naar de locaties waar deze soorten leven en maakt een video
- Je werkt nauw samen met de verschillende soortenorganisaties binnen SoortenNL
In het kort jouw impact:
- Dankzij het YouTube-kanaal met jouw filmpjes wordt ons bereik op de socials flink vergroot. Jongeren met interesse voor natuur kunnen via makkelijke instapfilmpjes kijken welke soortengroepen ze leuk vinden en wat ze zelf kunnen doen. Met de regelmatig terugkerende jongeren-activiteit hopen we jongeren een moment samen te geven, ervaringen uit te wisselen en contacten op te doen. Onze onderzoekers en beschermers van de toekomst!
GT Connectors: Bouw mee aan een jonge landelijke natuurbeweging
Bij dit traineeship werk je samen met maar liefst drie groene organisaties! De Vlinderstichting, NIVON Natuurvrienden en IVN Natuureducatie slaan de handen ineen om samen met jou een groene beweging te bouwen.
David Attenbourough laat in zijn nieuwste documentaire haarfijn zien dat we in actie moeten komen voor de natuur. Nog nooit stonden in Nederland zoveel jonge mensen klaar om hun steentje bij te dragen. Hoe mooi zou het zijn als we al die energie kunnen bundelen en landelijk een vuist kunnen maken voor de natuur? Ben jij de connector die we zoeken?
In dit project werk je aan 2 doelen:
Community met oud-trainees
- Je gaat aan de slag om een community te creëren. We starten bij de de enthousiaste deelnemers van het Groen Traineeship zelf. Zij deden/doen hun traineeship bij maar liefst 16 groene organisaties. Samen barsten ze van de ervaring. Een uitgelezen kans dus om de energie van al deze jonge mensen en professionals te bundelen!
Hoe kunnen zij impact blijven maken? Jij maakt daarin de keuzes. Je kunt bijvoorbeeld denken aan:
- Het organiseren van offline- en online activiteiten voor groene trainees (bv een kampeerweekend in een bijzonder natuurgebied)
- Speeddaten bij groene organisaties
- Onderzoeken en advies geven over een nieuw digitaal platform voor Groen Traineeship.
- Maar we zijn vooral op zoek naar jouw eigen creatieve ideeen!
Beweging
Je gaat ook breder kijken: hoe kunnen de 16 groene organisaties nóg beter met elkaar samenwerken en een gezamenlijk programma maken voor jongeren? En hoe kunnen de jongerenafdelingen van de organisaties samen een vuist maken? Maak jij van het Groen Traineeship een brede beweging van jongeren die samen een stem vormen richting de samenleving en zo mee kunnen beslissen over hun eigen toekomst!
Jouw inzet
- Je komt wekelijks samen, afwisselend bij NIVON, IVN Natuureducatie, en de Vlinderstichting.
- Je volgt trainingen van professionals in o.a. community building, online content creëren, event organisatie. Ook is er ruimte om als groep te kiezen voor bepaalde trainingen en workshops.
- Je werkt nauw samen met het Landelijk Programmateam van Groen Traineeship en spart regelmatig met de projectleider(s).
- Je levert een concreet resultaat op zoals bijvoorbeeld een jaarprogramma met natuuractiviteiten, een actieve linkedingroep, en/of een netwerkevent met andere groene jongerenclubs.
Jouw impact
- Jij staat aan het begin van een brede jongerenbeweging die zich inzet voor de natuur. Met jouw hulp ontwikkelt dit programma zich tot dé plek voor jongvolwassenen die op zoek zijn naar groene ervaring en positieve impact.
Stranden dragen bij aan de biodiversiteit in ons land. In het vloedlijn leven unieke plant- en diersoorten en vinden strandvogels een plek om te broeden. Helaas is er op de stranden – nu grotendeels een ecologische woestijn - door intensief beheer en menselijke activiteiten weinig plek meer voor de natuur. Met het machinaal opruimen wordt niet alleen afval geruimd, maar wordt ook het aangespoelde zeeleven van het strand verwijderd. Hierdoor verdwijnt een gezonde voedingsbodem voor verder strandleven en kan de natuur zich niet verder ontwikkelen.
Hier kan jij verandering in brengen! Project Het Groene Strand wil de natuur en natuurbeleving weer haar plek teruggeven op het strand met jouw hulp! Dit willen we aanpakken door het huidige strandbeheer te veranderen, strandcommunities op te richten en rustplekken in te stellen voor vogels.
Het doel van het traineeship is om deze strandcommunities uit te breiden met jongeren die zich gaan binden aan dezelfde doelen en activiteiten. Zodat jongeren zich bewust zijn van het belang van natuur(lijker) beheer op/van het strand. Dit doen de trainees door het organiseren van een natuurfestijn waarbij ze jongeren werven voor de strandcommunity.
We werken nauw samen in 3 provincies; Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. De voorbereiding en ontwikkeling gebeurt samen, uitvoering per Provincie apart. Afhankelijk van de aanmeldingen gaan we samen kijken waar de mooiste kansen liggen.
In het kort: jouw inzet
Samen met de andere trainees organiseren jullie een Natuurfestijn met als doel het opstarten van een jongeren strand community die zich inzet voor een schoon natuurlijk strand met natuurwaarden. Om het Natuurfestijn te organiseren zijn de volgende activiteiten van belang:
- Opzetten (opruim)event op 1 of liefst meerdere stranden om jongeren te trekken en bewust te maken van Groene Stranden
- Communicatie campagne creëren; hoe betrek je jongeren bij het Groene Strand?
- Samenwerken met werkgroepen die zich inzetten voor Groene Stranden en broedvogels
- Campagne om monitoring sexy te maken voor deze community en tijdens Natuurfestijn
- Strategie hoe vrijwilligerswerkgroepen jongeren kunnen blijven betrekken
In het kort: jouw impact
- Je werkt mee aan het terugbrengen van natuur- en natuurbeleving op het Nederlandse strand. Door jouw inzet betrek je jongeren bij het creëren van Groene Stranden en maak je hen bewust wat een schoon strand met natuurwaarden kan betekenen voor broedvogels.
Hoezo kiezen als je ook alles mee kunt krijgen? Dat kan, in het FOMO-team! Communiceer, organiseer en diversifieer! Dan help je de groene organisaties niet alleen om jongeren-inclusiever te worden, maar ook diverser (denk aan verhouding man-vrouw, niet-westerse achtergrond, opleiding, stemgedrag etc.).
Draai in het voorjaar mee met het landelijke programmateam van het Groen Traineeship. Daar kun je:
- Je creatieve talenten laten stromen in het bedenken van originele manieren om zoveel mogelijk jongeren van allerlei achtergronden te bereiken die groene impact willen maken!
- Je innerlijke reiziger blij maken. Doorkruist Nederland en ervaar hoe Nederland groener gemaakt kan worden.
- Het organisatiebeest in je loslaten. Help met het organiseren van een supertof landelijk evenement voor 50-100 trainees op 3 juli 2021: workshops, lezingen, jij verzint het!
Hoe dan ook krijg je een uniek kijkje achter de schermen van IVN, Natuurmonumenten en andere groene organisaties.
In het kort: jouw inzet
Kies of doe met alles mee.
- Event-team: Zij organiseren de landelijke dag: inspirerend programma bedenken, daar de juiste mensen voor regelen, locatie, catering en logistiek regelen... En dat ook nog eens allemaal binnen het budget.
- Promotie-squad: De ambassadeurs van de groene jongeren van het Groen Traineeship. Je gaat op bezoek bij groene projecten om content te verzamelen zodat we aan zoveel mogelijk jongeren kunnen laten zien hoe zij bij kunt dragen aan een groenere wereld!
- Diversiteitsteam: Denk en bepaal mee hoe het Groen Traineeship nóg meer jongeren/jongvolwassenen kan bereiken. En zet je tanden in een plan om de doelgroep te verbreden, zodat de (jonge) groene wereld ook een diverse wereld wordt.
In het kort: jouw impact
- Door te inspireren én praktische handvaten te bieden, zorg je ervoor dat andere jongeren en trainees nog meer gaan bijdragen aan een groenere wereld. Ook help je mee aan de ambitie om het Groen Traineeship en de Groene organisaties nog diverser qua achtergrond te maken.
Kinderen zijn steeds minder buiten, spelen meer binnen en hebben nu natuurlijk vooral online les, maar dat kan anders!
Ieder jaar krijgt een derde van alle kinderen in Gelderland les in de open lucht op Nationale Buitenlesdag. Hierbij was afgelopen jaren veel aandacht voor taal, rekenen en bewegen. In 2021 zetten we natuurles in de spotlights! We zorgen voor één uur natuur op de Nationale Buitenlesdag waarin kinderen actief aan de slag gaan met biodiversiteit in de bebouwde omgeving. Dit doen we samen met onze lokale partners zoals de IVN-scholengidsen en NME’ers.
Als trainee ga je zelf buitenles geven op deze bijzondere dag op een school in Gelderland. Dit doe je samen met een ervaren IVN-schoolgids, NME-medewerker of IVN beroepskracht. Met de praktijkervaring die je opdoet ga je vervolgens verder aan de slag. Samen met andere groene trainees maak je een plan om meer (jonge) educatie vrijwilligers te werven, op te leiden en te binden. Al eens van de pop-up vrijwilliger gehoord? We willen heel graag dit netwerk van educatie vrijwilligers versterken. Jullie werken voor dit plan minimaal één product uit. Wat voor product? Dat is aan jullie! Met het plan dat jullie maken, gaan we tijdens de Buitenlesdag 2022 nog meer kinderen natuurles geven. En waarom zouden we dat eigenlijk alleen op de Nationale Buitenlesdag doen?
Om jullie hierin te begeleiden krijgen jullie leuke trainingen over het geven van buitenles, didactiek en scrum (projectmatig werken). Zo kunnen jullie als enthousiast team aan de slag gaan om kinderen meer te leren over natuur tijdens de Buitenlesdag.
Kijk vooral ook even op de website https://buitenlesdag.nl/
In het kort: jouw inzet
- Je gaat zelf buitenles geven op de Nationale Buitenlesdag en maakt een plan om het netwerk van (jonge) educatie vrijwilligers te versterken. Een deel van dit plan voer je ook daadwerkelijk uit.
In het kort: jouw impact
- Je laat een jonge generatie kinderen zien en ervaren hoe leuk, bijzonder en belangrijk natuur is.
- Je draagt actief bij om de Nationale Buitenlesdag groter te maken én natuur daar een belangrijke rol in te laten spelen.
- Je zorgt ervoor dat meer jongvolwassenen betrokken raken bij natuureducatie, om in de toekomst nog meer mensen te leren over de natuur.
Het Muiderslot, een prachtig historisch kasteel, is omringd door een tuin die uitpuilt van de levende geschiedenis. De experts van de Muiderslot tuin willen dit groene erfgoed graag samen met jou toegankelijker maken, en zo hun kennis overdragen aan jongeren en kinderen. Hierbij kunnen zij goed het enthousiasme, en de frisse blik van jullie als jonge trainees gebruiken!
Je gaat van start met je handen in de modder. Samen met experts ga je aan de slag in de tuin om te leren hoe de bijzondere planten in de tuin groeien, hoe die verzorgd moeten worden, en wat voor onderbelichte geschiedenissen er achter deze planten schuilgaan.
Vanuit deze kennis ga je workshops voor kinderen ontwerpen die o.a. op het Muiderslot gegeven zullen worden! Denk aan:
- gezondheidsproducten maken van natuurlijke ingrediënten;
- koken met (wilde) planten;
- stoffen kleuren met planten;
- een blauwdruk en een verhaal over een plant uit de omgeving van kinderen verzamelen.
Je hoeft natuurlijk niet op eigen houtje te bedenken hoe je een workshop in elkaar zet. Een onderwijsdeskundige van Fawaka weet precies hoe je er voor zorgt dat jouw ideeën werkelijkheid worden. Zo leer je ook hoe je kinderen van verschillende achtergronden kan aanspreken en het belang kan bijbrengen van het gezamenlijk zorgen voor mens en planeet.
In het kort jouw inzet:
- Je werkt een aantal weken in de tuinen van Muiderslot om kennis over planten op te doen;
- Je doet onderzoek naar en ontwikkelt workshops voor kinderen over hetgeen dat je in de tuinen van Muiderslot geleerd hebt;
- Je test je workshops zelf bij kinderen.
In het kort jouw impact:
- Levend houden van groen erfgoed;
- Kinderen op een positieve en speelse manier laten ervaren wat het belang van duurzaamheid is, en hen daarmee activeren.
Zonder vrijwilligers zou het (nog) een stuk slechter gaan met de natuur! Ze tellen, herstellen en vertellen. Superbelangrijk dus dat er nog meer tellers, herstellers en vertellers bijkomen! We hebben ze keihard nodig. Maar dan moet het grote publiek wel weten wat al die vrijwilligers doen. En daar kan jij voor zorgen!
Hoe? Door met andere trainees de natuur in te trekken en zélf vrijwilligerswerk te doen onder deskundige leiding én door al dit mooie werk in beeld te brengen. Leerzaam en nuttig! Want door het zelf te doen, kun je het verhaal nog veel beter vertellen. Denk aan wilgen knotten, vogels tellen, bloemen zaaien of beschermen van uilen en weidevogels.
Onze vrijwilligers zijn erg goed in hun natuurwerk, maar social media, filmpjes maken en hun eigen werk promoten, daarin kunnen ze veel van jullie leren. Uiteraard krijg je zelf ook de nodige training.
Hoe ze zichtbaarder laten worden? Dat is aan jouw en de andere trainees. Jullie hebben de regie in handen; filmen, foto’s, socials, podcasts, radio, de mogelijkheden zijn oneindig. Dit natuurlijk in samenwerking met onze enthousiaste vrijwilligers, die allemaal hun eigen kennis en verhalen hebben. Tijdens het traineeship doen jullie ook ervaring op met verschillende multimedia, met onder andere workshops en trainingen van experts. Met jullie daadkracht, creativiteit en ervaring kunnen jullie ons, Brabants Landschap, inspireren om al die vrijwilligers die zich inzetten voor onze natuur in beeld te brengen. Met jullie hulp kan de waardering en het enthousiasme over het vrijwilligerswerk alleen maar groeien en al die extra handjes zijn hard nodig om samen de Nederlandse natuur te beschermen.
In het kort: jouw inzet
- Samen met mede-trainees leer je de mooiste natuurgebieden van Brabant kennen. Daar voer je zelf vrijwilligerswerk uit, (herstellen, tellen of vertellen) je hebt dan dus direct een positieve impact op de natuur.
- Je brengt de activiteiten van de vrijwilligers in beeld: de mogelijkheden zijn oneindig. Zo zorg je ervoor dat nog meer vrijwilligers aan de slag gaan om de natuur te redden.
In het kort: jouw impact
- Met jouw hulp worden meer (jonge) mensen enthousiast over wat je allemaal zelf kunt doen voor natuur en landschap in jouw omgeving. Door te laten zien wat voor belangrijk werk er al wordt gedaan en hoe leuk het is om vrijwilliger te zijn, raken meer mensen enthousiast om zich ook in te zetten voor de natuur. De aanpak en de adviezen van jullie, nemen wij weer mee, om ook in de toekomst natuurwerk op de kaart te zetten.
Met dit project ga je op ontdekkingsreis langs de Maas als pionier op het gebied van Rechten voor de Natuur. Jij helpt mee met het voorkomen en het oplossen van plastic soep in de rivieren!
Je gaat samen met bedrijven, NGO's, waterbeheerders en overheden aan de slag om een nieuw vraagstuk te verkennen. Dit alles met het doel: een Schone Maas. Wekelijks werk je samen met andere jongeren om de gevolgen van afval op de rivier te onderzoeken en te verkennen hoe de rivier de status van rechtspersoon toebedeeld kan worden. Je krijgt de kans om workshops en trainingen te volgen en deze kennis om zetten in een actieplan. We gaan naar unieke plekken waar we samen aan de slag gaan om de rivier schoon te maken. Je leert als persoon met kennis over rechten / beleid / maatschappelijke draagvlak over plastic soep, de Maas, natuur en visa versa. Je gaat mee op reis maar steekt ook de handen uit je mouwen. Dit alles levert je een ongekend netwerk op je bouwt aan de wereld vernieuwen kennis rondom natuurrechten. Jij kunt het verschil maken op het gebied van een Schone Maas!
Om het zelfs compact samen te vatten: Zie jij een nog nooit eerder afgelegd avontuur van 5 maanden voor een Schone Maas wel zitten? Wil jij zeggen dat je bijgedragen hebt aan een wereldwijde innovatie? Wil je een groot netwerk? Wil jij meer weten over de natuur als rechtspersoon en alles wat op deze onderwerpen? Dan is dit project echt iets voor jou.
In het kort: jouw inzet
- Je bedenkt een actieplan hoe de Maas de status als rechtspersoon kan krijgen
- Je ontdekt de riviernatuur en verneemt kennis over de invloed van op afval
- Je onderzoekt mogelijkheden op het gebied van rechten en natuur
- Je helpt vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, grote bedrijven, overheden en NGO's om een wereldwijd vernieuwend vraagstuk op te lossen.
- Je krijgt de mogelijkheid om veel workshops en trainingen te volgen zoals Storytelling, Visual Changemaking, Rechten voor de natuur, Projectmanagement en Organiseren.
In het kort: jouw impact
Het betrokken netwerk heeft grootse mogelijkheden op het gebied van impact creëren, inzet van netwerk benutten, delen van kennis en van invloed. Wat nu ontbreekt is een groep jongeren die zich niet laat belemmeren door de denken met 'maar'. Jij zorgt voor de creativiteit die nodig is om nieuwe manieren van denken in te zetten voor het oplossen van een wereldwijd probleem, afval in rivieren en oceanen!
Activeer samen met het projectteam zoveel mogelijk jongeren om concreet bij te dragen aan het behoud van de biodiversiteit.
Wat is Nature Impact Days?
Nature Impact Days is een doe-campagne voor en door jongeren. Onze missie is om op 25 plekken in Zuid-Holland met zoveel mogelijk jongeren aan de slag te gaan om natuur en biodiversiteit te boosten. Bijvoorbeeld in een voedselbos, op een natuureiland of in een Tiny Forest midden in de stad. Dat doen we door op deze bijzondere groene locaties natuurklussen voor jongeren te organiseren.
Door mee te doen aan de Nature Impact Days:
- Maak jij een positief verschil voor de natuur en biodiversiteit
- Kom je op bijzondere plekken in de natuur
- Leer je meer over de natuur en vrijwilligerswerk
- Ontmoet je andere jongeren
- Ontdek je welke mooie groene initiatieven er bestaan
Dus, heb jij een groen hart en 1001 ideeën hoe je anderen kunt enthousiasmeren en te activeren om ook concreet bij te dragen aan de natuur en biodiversiteit? Sluit je dan aan bij ons team!
Kijk op onze website natureimpactdays.nl en volg ons op Instagram: NatureImpactDays
In het kort: jouw inzet
Het organiseren van de Nature Impact Days, samen met andere trainees en 25 lokale groene organisaties in Zuid-Holland. Onder de werkzaamheden vallen onder andere:
- Het campagneplan verrijken met jouw creatieve ideeën!
- Natuurklussen bedenken, organiseren en uitvoeren met lokale groene organisaties
- Communicatie en werving onder jongeren , o.a. via Social Media
Heb je zin om samen met Jongeren Milieu Actief andere jongeren te motiveren om zich in te zetten voor een ambitieus klimaatbeleid? Dan is dit jouw project! Je begint met het in beweging krijgen van mensen in je directe omgeving. Je gaat ervoor zorgen dat zoveel mogelijk jongeren mee gaan doen aan de grootste klimaatmanifestatie ooit. Die gaat ervoor zorgen dat het klimaat de grote winnaar is van de verkiezingen. Want juist de periode ná de verkiezingen is beslissend voor hoeveel aandacht de klimaatcrisis krijgt in de nieuw te vormen regering. Daarom ga je na de verkiezingen op 17 maart aan de slag met het klimaatmanifest, waarin zes politieke jongerenpartijen, onder leiding van Jongeren Milieu Actief, stellen hoe het klimaatbeleid van hun moederpartij beter kan en beter moet. Je gaat creatieve en effectieve manieren bedenken waarop je zoveel mogelijk jongeren hun handtekening kan laten zetten onder dit manifest. Daarbij ga je je vooral richten op groepen jongeren buiten de groene bubbel, die minder worden bereikt door de klimaatbeweging. En last but not least: je gaat een te gekke manifestatie op poten zetten om het klimaatmanifest onder de aandacht te brengen bij politici. Zo zorg je ervoor dat de klimaatcrisis ook tijdens de coalitievorming de aandacht krijgt die het verdient.
In het kort: je inzet
- Samen met een groep gelijkgestemden zet je je wekelijks in om het klimaat na de verkiezingen op 17 maart op de kaart te zetten, zodat het klimaat écht de grote winnaar wordt van de Nederlandse verkiezingen. Dit doe je door actief campagne te voeren en uiteindelijk een manifestatie te realiseren.
In het kort: je impact
- Aan het einde van dit project heb je ervoor gezorgd dat jongeren en het klimaat de grote winnaar zijn van de verkiezingen in maart 2021. Jij hebt het klimaatmanifest groot gemaakt en je hebt jongeren geactiveerd in de aanloop naar jouw eigen georganiseerde klimaatmanifestatie! De stem van jongeren en klimaatbeleid staat bovenaan de agenda van politici tijdens de coalitievorming.
Nederland is kampioen biodiversiteitsverlies. En dat is een groot probleem, biodiversiteit is namelijk essentieel voor onze maatschappij en economie. Daarom hebben zowel Nederland als Europa ambities gezet op het herstellen van biodiversiteit. TheRockGroup, een consultancy bureau voor duurzaamheid in Amsterdam, helpt bedrijven om die ambities te realiseren. Tijdens het traineeship ga je samen met een middel-klein bedrijf (een MKB) de strijd aan tegen biodiversiteitsverlies. Met het traineeship team bedenken je creatieve oplossingen voor het bedrijf en werken je aan je consultancy skills.
Een MKB is een bedrijf met 2 tot 250 medewerkers. Aangezien 99% van de bedrijven een MKB is, is het van groot belang dat juist MKB’ers actie gaan en kunnen ondernemen. Veel bedrijven willen graag werken aan biodiversiteit, maar weten simpelweg niet hoe. Als jongere kan jij deze bedrijven inspireren en een helpende hand bieden met je frisse blik en open mindset.
TheRockGroup heeft een praktische biodiversiteitsscan voor bedrijven gecreëerd, het doel van deze scan is om het bedrijf inzicht te geven in hun impact op biodiversiteit. Op basis van deze inzichten kunnen concrete adviezen en actiepunten worden geformuleerd. De scan bestaat uit de volgende stappen:
1: Input, het analyseren van de impact van het inkoopbeleid
2: Locatie, het analyseren van de fysieke locatie
3: Output, het analyseren van de impact van het uiteindelijk product of service
Samen met andere trainees ga jij deze scan uitvoeren bij een MKB naar keuze. Op basis van de resultaten bedenk je creatieve en praktische adviezen, die je aan het eind van het traineeship presenteert aan het bedrijf. Uiteraard wordt je hierin begeleid en krijg je o.a. verschillende consultancy workshops. De oplossingen die jullie aandragen zijn belangrijk om biodiversiteit een centrale plek te geven in elk bedrijf.
Kortom, wil jij samen met andere trainees een bedrijf helpen? En tegelijkertijd ook werken aan je eigen onderzoek-, presentatie- en consultancy- skills? Dan is dit traineeship echt iets voor jou!
In het kort: jouw inzet
- Je werkt in een actief en gemotiveerd team en voert de biodiversiteitsscan bij een MKB uit in een groepje met 3 andere trainees.
- Samen met jouw groepje bereid je de biodiversiteitsscan voor en voer je hem uit bij een MKB naar keuze
- Gebaseerd op de uitkomsten bedenk je creatieve en praktische adviezen voor dit bedrijf
- Verder ga je mee op verschillende ‘fieldtrips’ naar bijvoorbeeld de Roze Bunker of op safari door het Koninklijk Instituut voor de Tropen.
In het kort: jouw impact
- Je biedt een MKB’er de helpende hand door inzichtelijk te maken wat de impact van het bedrijf is op biodiversiteit en door creatieve en praktische oplossingen te bedenken. Deze oplossingen zullen uiteraard impact blijven maken, ook als je traineeship is afgelopen.
Help jij ons met het uitbreiden van de klimaatcursus? Samen met acht andere jongeren zorg jij ervoor dat de pilotversie van de IVN klimaatcursus met twee extra modules wordt uitgebreid. Op dit moment missen we nog een les over systeemverandering waarbij de rol tussen ons economisch systeem en klimaatverandering centraal staat. Samen met een ervaren trainer ontwikkel je over dit onderwerp een online lesmodule. Binnen IVN-cursussen staat beleven en buiten zijn centraal. Ook dit onderdeel mag in een online cursus niet te kort komen. Je denkt na over hoe we klimaatexcursies met een lokaal tintje in de bestaande cursus kunnen verankeren. Als trainee werk je in maart aan deze verbeterslag en leer je de cursus en alle facetten van klimaateducatie tot in detail kennen.
In april wordt de groep opgesplitst en kies je voor a) het organiseren van de vernieuwde online klimaatcursus of b) het organiseren van een klimaatevenement.
Online klimaatcursus organiseren:
In april zorg je samen met 4 andere trainees voor de organisatie en werving van de geüpgraded cursusreeks, die in mei van start gaat. Als cursusteam heb je contact met deelnemers, klimaattrainers en IVN collega’s. Wil je ook lesgeven? Geen probleem, er is veel ruimte om ook zelf als klimaatdocent voor de groep te staan. Liever niet? Dan zorg je als tech-buddy ervoor dat de online cursus soepel en interactief kan verlopen. Ben jij enthousiast over het onderwerp, maar sta je liever niet zelf als docent of techbuddy voor een groep? Geen probleem, dan houd je het bij de organisatie en werving van de cursus.
Klimaatevenement:
Een groep van 3-4 trainees organiseert parallel in april en mei een bruisend klimaatevenement voor de klimaatcursisten en oud-cursisten, met als doel duurzaamheids- en klimaateducatie binnen IVN sterker te verankeren. IVN heeft in 2020 al meer dan 150 cursisten bereikt met de IVN klimaatcursus. Alle cursisten hebben gewerkt aan een klimaatactieplan. Als trainee breng je de beste actieplannen in beeld en zorg je ervoor dat deze breed (onder alle 27.000 IVN leden) onder de aandacht worden gebracht en weer anderen kunnen inspireren. Dit door je door middel van een bruisend klimaatevenement voor meer dan 150 deelnemers.
Beide traineeshipklussen geven jou de kans om actief aan de slag te gaan voor een groenere en meer duurzame wereld. Door middel van verschillende workshops en trainingen ervaar je de kracht en valkuilen van klimaateducatie, ontdek je jouw eigen drijfveren voor een meer duurzame wereld en zet je deze om in concrete acties.
In het kort: jouw inzet
- Je zorgt voor een upgrade van de pilotversie klimaatcursus. Je ontwikkelt twee aanvullende lesmodules en denkt na over het beter inbedden van klimaatacties binnen de cursus.
- Je organiseert de online klimaatcursus en richt je op alle facetten van de cursusorganisatie, waarbij je de kans krijgt om zelf ook als klimaattrainer voor de groep te staan.
- Je ontwikkelt een bruisend klimaatevenement en voert dit begin juni uit. De deelnemers aan de klimaatcursus presenteren daar hun actieplannen, maar we nodigen ook alle oud-cursisten uit tot dit evenement. Sprekers, locatie, PR en uiteraard de uitvoering: hier zorg jij voor samen met de andere trainees.
In het kort: jouw impact
- Je zorgt voor een cursus van betere kwaliteit, d.m.v. aanvullende modules.
- Je zorgt ervoor dat 25 mensen de online klimaatcursus kunnen volgen.
- Je bereikt meer dan 150 mensen tijdens het klimaatactie evenement (direct) en bereikt meer dan 5000 IVNers (indirect) en maakt het onderwerp klimaateducatie op een uitdagende manier zichtbaar binnen onze organisatie.
- Je zorgt voor de opstart van een IVN community klimaat-en duurzaamheidseducatie voor alle oud-cursisten.
- Je werkt aan een train-the trainers bijeenkomst of ontwikkelt een draaiboek voor de online klimaatcursus. Beide klussen zijn aanvullend (20 uur extra inzet) en maken het voor IVN mogelijk de cursus ook vanaf de zomer structureel aan te kunnen bieden.