10 nov

Groen en gezondheid in onze natuurterreinen - Online workshop

Terug naar overzicht

Groen is gezond! De laatste tijd is er veel aandacht voor de positieve werking van groen en natuur op de gezondheid van mensen. We lezen in de media over nieuwe onderzoeken, en her en der starten projecten als Gezond Natuur Wandelen, Biowalking of werken met dementerenden in de natuur.

Wat kun jij met dit thema voor je natuurterreinen of afdeling? Hoe frame je groen en gezond, welke doelgroepen, partners en projecten zijn kansrijk? Wie wil dit financieren?

Wat
Interactieve workshop over praktische en lokale toepassing van Groen en gezondheid

Voor wie
Projectleiders, beleidsmakers, communicatie- deskundigen, beheerders en boswachters, van (regionaal of provinciaal opererende) groene organisaties.

Programma DAG 1 op dinsdag 10 november 2020 van 9.30 – 11.30 uur

Bewezen effecten - Loek Hesemans, Staatsbosbeheer
Over de gezondheidseffecten van vertoeven in de natuur is de laatste 20 jaar veel onderzoek gedaan. Die effecten zijn er zeker, maar wat mensen precies moeten doen om die effecten volop te ervaren, daar zijn, met name in de zorg, nog wel vragen over. Loek werkt als senior adviseur gezondheid en natuurlijk fit bij Staatsbosbeheer en zal ingaan op het deze effecten maar ook op de vragen die er nog zijn en de dilemma’s die er spelen.

De praktijkvoorbeelden - Willem Sytsma, Staatsbosbeheer en Tetje Falentijn, LandschappenNL
Wandelen met diabetes patiënten, ontstressen in de natuur, dementerenden in natuurbeheer. Er zijn verschillende pilots en praktijkvoorbeelden die lokaal kunnen worden gekopieerd of verbeterd. Het aanbod wordt zichtbaar op Beterinhetgroen.nl. Willem Sytsma en Tetje Falentijn zijn bij hun organisaties adviseur voor projecten groen en gezond.

Gelegenheid tot vragen en uitwisseling - Uitleg huiswerkopdracht

Programma DAG 2 op donderdag 26 november 2020 van 9.30 – 11.30 uur

Netwerken en financiering in de zorg – Rutger de Graaf, Zorgcentrum Pennemes / IVN
Rutger de Graaf werkt twintig jaar in de zorg als adviseur innovatie en kwaliteit. Hij zal vertellen over de structuur en het bekostigingssysteem van de zorg en hoe dat groene zorg kan helpen óf juist in de weg kan staan.

Bespreking casus over jouw gebied of afdeling
Met de experts en deelnemers bespreken we jouw ideeën. Wat kun jij met dit thema voor je natuurterreinen of afdeling? Hoe frame je groen en gezondheid? Welke doelgroepen, partners en projecten zijn kansrijk? Wie wil dit financieren?

 

Aanmelden

U kunt zich opgeven via de website van de VBNE
Meer informatie: Tetje Falentijn, t.falentijn@landschappen.nl

Data

10 november 2020

Begint om 9:30 uur, duurt 2 uur
Online nvt, nvt, nvt

26 november 2020

Begint om 9:30 uur, duurt 2 uur
Online nvt, nvt, nvt