18 nov

Watersnood op de hoge zandgronden

Terug naar overzicht

De lezing wordt gegeven door de heer Rob Brinkhof, ecoloog van de gemeente ’s-Hertogenbosch, en gaat over waterbeheer in ons huidige klimaat.

De visie en aanpak op waterbeheer op de zandgronden moet op de schop! Dan is het weer veel te nat, dan schreeuwen we weer om water. Het watersysteem is volledig in disbalans. Beekherstel en waterberging lossen het probleem niet op. Sterker: het maakt ons watersysteem instabiel en kwetsbaar. De recente drogere zomers geven een duidelijke signaal af. Het is de hoogste tijd voor een andere visie op waterbeheer. Een visie die goed is voor natuur, landbouw, drink- en grondwatervoorraad en stedelijke functies. Het verleden blijkt een verrassend rijke inspiratiebron. We kunnen veel leren van de principes van waterbeheer door Romeinen tot en met de meer 'industriële ' 19e -eeuwse irrigatiesystemen. Hoogtepunt is het waterbeheer door Middeleeuwse boeren met ingenieuze en subtiele waterbeheer- en bevloeiingssystemen. Het is ten onrechte nog steeds een vergeten pagina in de geschiedenis. Rob Brinkhof neemt u op een prikkelende manier mee in verleden, heden en toekomst.

 

Aanmelden

www.natuurgroepgestel.nl; michel.langenberg@home.nl

  • Organisatie: Natuurgroep Gestel
  • Prijs:
    • 0 (Natuurgroep-Gestelleden): € 2,00
  • Contact:

    www.natuurgroepgestel.nl; michel.langenberg@home.nl

  • Overige info: In verband met de huidige coronavoorschriften zal de zaal worden ingericht conform de RIVM voorschriften en zal er ook desinfecterende vloeistof aanwezig zijn. Verder wordt u verzocht niet te komen in geval van hoesten, keelpijn of verkoudheid bij u zelf of bij een van uw huisgenoten. Als u de presentatie wilt bijwonen, vragen we om u aan te melden via het vermelde e-mailadres.