14 okt

Paddenstoelencursus 2019

Terug naar overzicht

Paddenstoelen
Paddenstoelen zijn interessant, vertederend, smakelijk, mysterieus, maar ook smerig en zelfs giftig soms … Rondom schimmels en paddenstoelen bestaan veel verhalen. Heksen, duivels, Judas, elfjes en kabouters, allemaal worden ze met paddenstoelen in verband gebracht !

Schimmels
Schimmels zijn heel bijzondere levende wezens. Geen planten, geen dieren. “Vlees noch vis”. Ze spelen een heel belangrijke rol in de natuur. Een groot aantal vervult de rol als “vuilnisman”. Maar onder de schimmels zijn ook meedogenloze parasieten, terwijl andere soorten hun leven juist leiden in een intens vriendschappelijke samenwerking met wederzijds voordeel.
Van schimmels zelf zien we vaak niet zoveel. Die zitten als draden in de grond, in het strooisel of in hout. We moeten het hebben van de paddenstoelen. Dat zijn de vruchtlichamen die zorgen voor de voortplanting. Het meest bekend zijn de “echte” paddenstoelen, met steel en hoed. Veel vruchtlichamen van schimmels zien er echter heel anders uit. Soms zijn ze niet zo maar als vruchtlichamen van schimmels te herkennen.

Bloemen van de herfst
Paddenstoelen vormen een heel vormenrijke groep levende wezens. Ze variëren sterk van grootte (van enkele millimeters tot 40 à 50 centimeter) en ze zijn er in alle kleuren : rood, groen, zwart, bruin, paars, geel. Meestal ontstaan ze in de herfst – ze worden wel “de bloemen van de herfst” genoemd – maar er zijn ook soorten die je het hele jaar door kunt vinden en weer andere die juist aan het voorjaar gebonden zijn.
In een mini-cursus van 3 lessen en 2 excursies maken we kennis met al deze verschillende, boeiende aspecten van schimmels en paddenstoelen en gaan we ze buiten ontdekken.

 • Organisatie: IVN Oisterwijk
 • Duur: 3 lessen en 2 excursies
 • Prijs:
  • Voor leden IVN en LNMH € 30.00: € 40,00
 • Contact:

  Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de coördinator van deze cursus Ellly Aarts

  e-mail: paddenstoelencursus@ivnoisterwijk.nl

 • Overige info: https://www.ivnoisterwijk.nl/index.php/paddenstoelencursus