Vacature vrijwilliger natuurbeheer en terreinonderhoud forten en liniedijken, omgeving Beverwijk en Heemskerk

Terug naar overzicht

Verspreid over Noord-Holland liggen tientallen forten en verdedigingswerken. Rond Beverwijk liggen de Lunetten, rond Den Helder de Stelling van Den Helder. Een bijzondere verdedigingsring van 46 forten en batterijen en een grote hoeveelheid dijken en sluizen: de Stelling van Amsterdam. Een ingenieus bouwwerk dat het mogelijk maakte om het omringende land onder water te zetten om Amsterdam te verdedigen. Hoewel nooit gebruikt, is de Stelling een historisch monument voor Nederland en staat sinds 1996 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tegenwoordig hebben de forten elk hun eigen bestemming, zo zijn er musea, wellnesscentra, oefenruimtes voor muzikanten, ateliers, zorgcentra en nog veel meer. Een aantal forten is in eigendom van Landschap Noord-Holland, het groen op en rondom de forten, liniedijken en lunetten is in ons beheer. Veel werkzaamheden in deze natuurgebieden wordt uitgevoerd door een vrijwilligersgroep. Voor deze groep zoeken we versterking!

Wat ga je doen?

Rondom deze forten en op de lunetten en liniedijken wordt handmatig onderhoud uitgevoerd door een vaste groep vrijwilligers, soms in samenwerking met een boswachter. Het werk bestaat vooral uit klein en grote zaag- en snoeiwerk, maai- en hooiwerkzaamheden, reparaties en diverse hoveniersklussen. De groep werkt het hele jaar door op elke dinsdag van 9.30 tot circa 15.30 uur. Werken in de natuur biedt alleen maar voordelen: het is gezellig, je levert een directe bijdrage aan het in stand houden van natuur om de hoek, komt op hele mooie plekjes én je hoeft niet meer naar de sportschool!

Wie zijn wij?

Wij zijn Landschap Noord-Holland, dé natuurorganisatie van Noord-Holland die zich al meer dan 85 jaar inzet voor bescherming en behoud van natuur, waardevolle landschappen en cultuurhistorisch erfgoed in Noord-Holland. Dat doen we in circa 100 eigen natuurgebieden, door aankopen en beheren van natuur, met hulp van vrijwilligers, sponsors en ruim 33.000 donateurs. Samen met vrijwilligers, agrariërs en aannemers voert elk gebiedsteam de coördinatie over het zelfstandige beheer van zo’n 30 natuurgebieden. Een aantal van onze natuurgebieden wordt beheerd door een vaste vrijwilligersgroep, waarvan sommigen wekelijks de handen uit de mouwen steken en anderen een aantal keren per jaar.

Wat breng je mee?

 • In teamverband kunnen en willen werken
 • Omgaan met handgereedschap, zoals hooihark, hooivork, hand- en beugelzaag
 • Belangstelling voor en affiniteit met natuur en met het werk van Landschap Noord-Holland
 • Ervaring met machinaal werken is een pré, maar geen noodzaak

Wat bieden wij

 • Begeleiding in het werk
 • Leuke fysieke werkzaamheden op mooie locaties
 • Materiaal, kleding, werkhandschoenen, gereedschap en Arbo-voorzieningen
 • De mogelijkheid om cursussen te volgen voor natuurkennis of bediening van machines
 • Aansluiting bij vrijwilligers met interesse voor de natuur
 • Een jaarlijks etentje/uitje met de groep
 • Een kleine onkosten- of reisvergoeding, of belastingaftrek op basis van gewerkte uren