Zaklampsafari- tuinvijvertelling

Terug naar overzicht

Tuinvijvers zijn oases voor kikkers, padden en salamanders. Ze zijn vooral in het donker actief. Om hen in kaart te brengen, organiseren we de Zaklampsafari. In de lichtbundel van je lamp gaat een wereld voor je open!

Hoe werkt het?

Houd je zaklamp in de aanslag en kijk van 28 tot 30 april na het invallen van het donker in je vijver. Tel maximaal een kwartier de soorten amfibieën die je ziet.

Je zult misschien verrast zijn over de aantallen die je ziet. Aan het wateroppervlak kun je volwassen kikkers zien drijven. Salamanders baltsen in ondiepe delen van de vijver. Vooral de kleine watersalamander en de Alpenwatersalamander worden veel waargenomen. Mannetjes laten hun kleuren en tekening zien en waaieren met hun staart geuren naar het vrouwtje. Vrouwtjes van de salamanders zetten hun eitjes een voor een af op blaadjes van waterplanten. Een heel karwei om tweehonderd tot driehonderd eitjes, stuk voor stuk verpakt en goed beschermd, af te zetten. Ze zijn er dagen, soms wekenlang mee bezig.

Er kunnen ook kikkerlarven rondzwemmen van soorten die al vroeger in het jaar eitjes hebben gelegd, zoals bruine kikkers en gewone padden. En ook de allerjongste larven van salamanders kunnen al rondzwemmen.

Heb je veel waterplanten in je vijver die het zicht belemmeren? Verwijder dan al enkele dagen van tevoren een deel ervan. Dan kan het omgewoelde slib neerdalen zodat het water weer helder is als je gaat tellen.

Herkenningshulp

De Zaklampsafari is een initiatief van RAVON, de organisatie die zich inzet voor bescherming van amfibieën, reptielen en vissen. Voor de herkenning van de meest voorkomende soorten vind je een handige zoekkaart op ravon.nl.

Resultaten

Welke soorten zagen we het vaakst in onze tuinvijvers? Wat zijn de verschillen met vorige jaren? Welke trends zijn er te zien? De belangrijkste resultaten publiceren we na de telling op deze pagina. Heb je meegeteld? Dan ontvang je via e-mail een seintje als de resultaten klaar staan.

Data

30 april 2023

29 april 2023

28 april 2023

  • Inzet: Eenmalig
  • Locatie: