Landelijke Kikkerdriltelling

Terug naar overzicht

Hoe gaat het met de kikkers in onze tuinen? Om daar antwoord op te krijgen organiseren we in maart de Landelijke Kikkerdriltelling. Tel je mee?

Hoe werkt het?

Heb je een vijver in je tuin? Tel dan in maart (exacte datum volgt binnenkort) het aantal eiklompen en geef dit door via deze site.

Deze telling is gericht op de bruine kikker. Dit is namelijk een van de eerste amfibieën die zich in de lente gaat voortplanten. Andere kikkers leggen hun eitjes later in het voorjaar, op de heikikker na. Omdat de heikikker maar bij hoge uitzondering voor komt in tuinen maken we geen onderscheid tussen de eiklompen van de bruine kikker en die van de heikikker.

De eiklompen zijn goed zichtbaar aan het wateroppervlakte en zijn grote klompen. De eiklompen zijn per stuk te tellen. Elk kikkerpaartje legt namelijk één eikomp. Door het aantal klompen met twee te vermenigvuldigen, weten we dus exact hoeveel kikkers er in onze tuinen leven.

Tegelijkertijd met de bruine kikker legt de gewone pad haar eitjes; in de vorm van snoeren. Deze snoeren liggen echter echt onderwater, waardoor ze moeilijker te tellen zijn. De paddensnoeren nemen we dan ook niet mee in de telling.

De kikkerdriltelling wordt georganiseerd door RAVON

Kikkerdril herkennen

Wil je kikkerdril leren herkennen, en onderscheiden van de eitjes van andere amfibieën zoals salamanders en padden? Bekijk dan de herkenningskaart op de website van RAVON.

Data

4 april 2023

12 maart 2023

  • Organisatie: RAVON
  • Inzet: Eenmalig
  • Locatie: