16 jun

Libellen inventariseren

Terug naar overzicht

In het begin is libellen op naam brengen helemaal niet zo makkelijk. Ze zitten niet lang genoeg stil of te ver weg en er zijn een paar groepjes van soorten die erg veel op elkaar lijken. Wanhoop niet! Oefening baart kunst, ook bij het leren kennen van libellen. Accepteer dat in het begin niet alle libellen op naam gebracht kunnen worden en leer eerst de algemene soorten goed kennen. Wie eenmaal de watersnuffel, azuurwaterjuffer en variabele waterjuffer goed in de vingers heeft, zal op een mooie dag vanzelf een zeldzamere blauwe juffer ontdekken. Dat werkt beter dan van begin af aan de kenmerken van alle blauwe juffers uit het hoofd te leren.

Voor de meeste juffers geldt dat mannetjes makkelijker te herkennen zijn dan vrouwtjes. Zoek bij de vondst van een vrouwtje dus liever eerst even door naar een mannetje, dat bijna altijd in de buurt te vinden zal zijn. Soms lukt het ook om libellen te fotograferen, zodat later nog eens rustig naar de kenmerken gekeken kan worden.

In de ochtend is de theorie en in de middag gaan we op excursie in het veld en op zoek naar verschillende soorten.

Er is een reservedatum gereserveerd voor vrijdag 23 juni voor als het regent op de 16e. Want aan regen hebben libellen een hekel en blijven ze liever verscholen zitten.

Deze cursus is alleen toegankelijk voor vrijwilligers actief in het natuurbeheer bij natuur- en recreatieorganisaties in Noord-Holland of zelfstandige werkgroepen aangesloten bij Landschap Noord-Holland. Geef bij organisatie aan bij welke vrijwilligersgroep je actief bent.

Geef je snel op want dit is een zeer gewilde cursus.

Het cursusgeld is bij annulering helaas niet terug te vorderen.

Aanmelden

Voor aanmelding klik hier.

  • Organisatie: Landschap Noord-Holland
  • Duur: 1 dag
  • Prijs:
    • € 15,00
  • Contact:

    betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl