28 feb

Basiscursus beschermen boerenlandvogels

Terug naar overzicht

Tijdens deze basiscursus maak je kennis met de meest voorkomende weidevogels en word je opgeleid tot echte weidevogelbeschermer. Je leert de kievit, grutto, scholekster en tureluur kennen en we leren je meer over het gedrag van deze soorten.

De cursus (4 avonden waarvan 3 online) is interactief met veel geluidsfragmenten, filmmateriaal en leuke, aansprekende voorbeelden uit de praktijk. Op de terugkomdag gaan we In het veld het geleerde toepassen.

Aan het eind van de cursus weet je waarom kieviten kuiltjes graven, waarom scholeksters zich graag ophouden in een soos en waarom grutto’s graag op een hek zitten. Om deze fraaie soorten in ons landschap te behouden, dienen ze goed beschermd te worden.

Voor wie?

De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist.

Na de cursus verwachten we van je dat je als vrijwilliger wekelijks een dagdeel in een weidevogelgroep in je eigen omgeving bijdraagt aan de noodzakelijke bescherming. Dit is in de periode half maart tot half juni. Ook al actieve vrijwilligers kunnen de cursus volgen om hun kennis op te halen of bij te spijkeren met de nieuwste inzichten in beschermingsmethoden.

Voorbehoud: We maken wel een voorbehoud of we u kunnen plaatsen in een weidevogelgroep. Dit is afhankelijk van de behoefte aan nieuwe vrijwilligers bij boerenbedrijven en de weidevogelgroep bij je in de buurt. Mocht dit niet lukken dan zetten we je op een reservelijst voor een eventueel volgend seizoen.

Theorie:

  • Datum 1ste online theorie-avond dinsdag 28 februari
  • Datum 2de online theorie-avond dinsdag 7 maart
  • Datum 3e theorie-avond op locatie dinsdag 14 maart

Online terugkomavond:

Datum 1e online terugkomavond dinsdag 18 april

Terugkomdag in het veld:

Datum 2e terugkomdag zaterdag 13 mei

De cursus is gratis maar aanmelden is verplicht vanwege het toesturen van de link naar de Zoommeeting. Opgeven kan via deze link.

Data

28 februari 2023

Begint om 19:30 uur, duurt 1 uur en 30 min.
Online

7 maart 2023

Begint om 19:30 uur, duurt 1 uur en 30 min.
Online

14 maart 2023

Begint om 19:30 uur, duurt 1 uur en 30 min.
Landschap Noord-Holland Heiloo Schuine Hondsbosschelaan 45-A, 1851 HN, Heiloo

18 april 2023

Begint om 19:30 uur, duurt 1 uur en 30 min.
Online

13 mei 2023

Begint om 8:30 uur, duurt 3 uur en 30 min.
op locatie , n.o.t.k