31 mei

Online cursus botanisch graslandbeheer

Terug naar overzicht

In welke ontwikkelingsstadium bevindt zich het grasland/hooiland op mijn werklocatie? Wat kan ik met mijn groep doen om het verder te ontwikkelen? En hoe zie ik dan of de beheermaatregelen het gewenste resultaat heeft?

Deelnemers aan deze cursus krijgen uitleg over verschillende ontwikkelingsstadia van graspercelen. Ook leer je welke indicatorsoorten aan grassen en kruiden je moet kennen om de het ontwikkelingsstadium van het grasland in te schatten en de resultaten van maatregelen te kunnen monitoren. Je leert hoe je de potentie van het grasland in kan schatten en welke beheermaatregelen - maaien, bodemlaag verwijderen, spelen met waterpeilen - je kan nemen om te verschralen. En natuurlijk leer je hoe je kan zien of het beheer van verschraling de goede kant op gaat of niet.

Het gaat niet om een grassen determinatie cursus, maar we gaan wel kijken naar een aantal sleutel- of indicatorsoorten.

Voor de online avond ontvang je een zoomlink om deel te nemen.

Op zaterdag 11 juni vindt de praktijk in het veld plaats bij de bij LNH aangesloten vrijwilligersgroep De Heemshof. De deelnemers worden verdeeld in een ochtend en een middaggroep waar het geleerde in de praktijk wordt getoetst.

Deze cursus is alleen toegankelijk voor vrijwilligers actief in het natuurbeheer bij natuur- en recreatieorganisaties in Noord-Holland of zelfstandige werkgroepen aangesloten bij Landschap Noord-Holland.

Administratiekosten zijn bij annulering helaas niet terug te vorderen.

Aanmelden

Meld je aan via deze link. Geef bij organisatie aan bij welke vrijwilligersgroep je actief bent.

Data

31 mei 2022

Begint om 19:30 uur, duurt 1 uur en 30 min.
Online

11 juni 2022

Begint om 9:30 uur, duurt 3 uur
Heemshof Oosterwerg 2c, 1968 KN, Heemskerk